Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet drar tillbaka lagförslag om barnvåldtäkter efter protester

protest mot barnvåldtäktslag
Människor protesterade i Istanbul under lördagen med bland annat plakat som uppmanade AKP att hålla tassarna borta från minderåriga flickor. protest mot barnvåldtäktslag Bild: EPA/CEM TURKEL Turkiet,demonstration

Turkiets styrande AKP-parti drar tillbaka lagförslaget som skulle ha benådat män som våldtagit barn och som väckte stor ilska i landet under veckoslutet.

Hundratals personer protesterade mot det nya lagförslaget i Istanbul på lördagen.

Premiärminister Binali Yildirim meddelade att lagen nu ska omarbetas efter att oppositionen och flera människorättsgrupper varnade att lagförslaget kunde leda till att män som våldtagit barn slipper straff.

Lagförslaget skulle ha benådat män som haft sex med minderåriga utan tvång om de gifte sig med offret.

Det var meningen att parlamentet skulle rösta om lagförslaget i dag på tisdagen efter att det i torsdags hade godkänts i en preliminär omröstning.

Yildirim säger att det styrande partiet nu ska diskutera med oppositionen och medborgarorganisationer för att bearbeta lagförslaget så att alla kan vara nöjda.

Målet med lagen var enligt Yildirim att män som sitter i fängelse för att ha gift sig med minderåriga med familjens medgivande skulle kunna släppas fria och återförenas med sina familjer.

Hundratusentals personer hade skrivit under en nätadress där de krävde att lagförslaget slopas.

Läs också