Hoppa till huvudinnehåll

Utebadet Allas får ny huvudbyggnad - varma bad i kallt väder är populärt

Raoul Grünstein står på uteservering på Skatudden.
Raoul Grünstein har varit nöjd med besökarmängderna vid Allas. När bilden togs i somras var bygget av bassängerna försenat, men den sena starten har inte varit ett problem. Raoul Grünstein står på uteservering på Skatudden. Bild: Yle/ Karin Filén allas,Raoul Grünstein

Utebadet Allas har haft mera besökare än väntat. Den sena starten i september har inte avskräckt, tvärtom vill många simma ute i kallt väder. I december stänger Allas för ombyggnad.

På självständighetsdagen ska Allas stänga för reparationer. En ny huvudbyggnad tar form under vintern. Huset ska få en takterrass för 1500 personer och ett Östersjöcentrum.

- Takterrassen har bra utsikt både mot Salutorget och havet. Det ska bli både en trädgård och en uteservering, säger Raoul Grünstein som är ordförande för Helsinki Allas styrelse.

Allas ska också få bättre omklädningsrum och klädförvaring. En del av byggnadskostnaderna på mer än 2 miljoner euro ska täckas med gräsrotsfinansiering. Mellan 400 000 och 800 000 euro ska bolaget samla in.

Kallt väder lockar turister till bassängerna

När Yle Huvudstadsregionen under köldknäppen i början av november tog sig ut till Allas för att filma vinterbadare var det många som simmade mellan snödrivorna.

Raoul Grünstein berättar att allas haft mer besökare än väntat, ungefär 40 000 besökare under en tio veckors period. Utebadet öppnade först den 1 september och missade sommarsäsongen. Men besökarna flockas till Allas precis när det är kallt.

- Det har överraskat oss att det kommer mera folk ju kallare det är. Kontrasten mellan varmt vatten och kallt väder har varit populär. Under den sista tiden har nästan hälften av våra besökare varit utlänningar, det är fråga om turister, säger Raoul Grünstein.

Läs mera:

Utebad på paradplats i Helsingfors

Huvudstaden fick ett nytt dragplåster på torsdagen då utebadet Allas öppnade vid Salutorget.

Läs också

  • Minna Canth - på arbetarnas och kvinnornas sida

    Om författarens liv, karriär och verk.

    Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

  • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

    Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

    Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen