Hoppa till huvudinnehåll

Åklagaren yrkar på tre års fängelse för mutåtalade Jukka Peltomäki

Jukka Peltomäki.
Jukka Peltomäki. Jukka Peltomäki. Bild: Yle Jukka Peltomäki,jukka peltomäki,Vanda

Jukka Peltomäkis jurist sade i sin slutplädering att Peltomäki som biträdande stadsdirektör i Vanda inte hade makt över planläggningsärenden.

Helsingfors häradsåklagare Tuire Tamminiemi yrkar på att Jukka Peltomäki, före detta stadsdirektör i Vanda, ska få ett ovillkorligt fängelsestraff på mer än tre år.

Peltomäki åtalas för grovt tagande av muta och för brott mot tjänsteplikt. Han misstänks ha fått mutor av Leila Tuominen som äger arkitektbyrån Forma-Futura.

Jurist: Peltomäki deltog inte i planläggningsmöten

I sin slutplädering sade Peltomäkis advokat Riitta Leppiniemi att han bara har haft ett begränsat inflytande i planläggningsärenden under sin tid som stadsdirektör.

Leppiniemi påminde om att planläggningsärendena som var i behandling inte hör till den biträdande stadsdirektörens uppgifter.

Peltomäki hade enligt henne inte deltagit i möten gällande planläggning. Han kunde inte heller påverka ärenden som gäller byggnadslov.

Åklagaren: Peltomäki hade en bra lön och behövde ingen hjälp av vänner

Åklagaren konstaterade i sitt slutanförande att Peltomäki som stadsdirektör hade en konkret möjlighet att påverka i de projekt där Tuominen var planerare eller konsult.

Enligt åklagaren går det att tolka som en förmån med vilken man försöker påverka en tjänstemans handlingar om man ger pengar till tjänstemannen eller inte driver in skulder.

Peltomäki hade en bra lön som biträdande stadsdirektör och stadsdirektör.

Peltomäki hade enligt åklagaren bra möjligheter att klara av sina ekonomiska svårigheter också utan Tuominens hjälp – som han beskrivit som en vän.

- Peltomäki hade en bra lön som biträdande stadsdirektör och stadsdirektör, påminde åklagaren.

Leila Tuominen och hennes företag Forma-Futura gav Peltomäki och hans familj ekonomiska förmåner till ett värde av ungefär 280 000 euro under åren 2006-2011.

Arkitektbyrån Forma-Futura har för Vanda stads räkning gjort byggnads- och planläggningsprojekt. Samtidigt var Jukka Peltomäki biträdande stadsdirektör med ansvar för markanvändning i Vanda. I slutet av den tidsperiod som åtalen gäller var han Vanda stadsdirektör. Peltomäki och Tuominen bestrider åtalen.

Tero Koskinen/Yle Uutiset.

Läs mera:

Kvinnan som åtalas för att ha mutat Peltomäki: Min djupa tro orsak till att jag hjälpte

Leila Tuominen som står åtalad för att ha mutat ex-stadsdirektören i Vanda, Jukka Peltomäki, hördes i Helsingfors tingsrätt på tisdagen. Hon berättade hur hon som djupt troende ville hjälpa sin kära vän Peltomäki.