Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Samhället och idrotten förändras – FSI:s röst behövs

Christel Björkstrand är generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott r.f.
Christel Björkstrand är generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott r.f. Christel Björkstrand är generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott r.f. Bild: FSI christel björkstrand

När Carl-Olaf Homén, i egenskap av mötesordförande på Finlands Svenska Idrotts höstmöte, i måndags slog klubban i bordet konstaterade att FSI:s verksamhetsplan för år 2017 är godkänd, gick samtidigt startskottet för ett aktivt och innehållsrikt nytt idrotts- och motionsår.

Som generalsekreterare för ett förbund, som utan att ens använda storfiskarmått, aktiverar eller berör mer än varannan finlandssvensk, är det med stolthet och iver jag lyfter upp en del av allt det som kommer att göras nästa år.

FSI:s roll är att skapa ett livslångt intresse för idrott och motion, samt förutsättningar för en livskraftig idrott på svenska i Finland. Det här gör vi tillsammans med de övriga finländska idrottsorganisationerna. Vi vill att finländarna ska röra på sig och att Finland har en framgångsrik tävlingsidrott.

Vi stöder såväl motion som idrott på olika nivåer. Elitidrott och tävlingar på nationell nivå sköts av de nationella grenförbunden och Olympiska kommittén. Vi jobbar för en aktiv barndom, mera motion och rörelse för unga och vuxna och för en livskraftig föreningsverksamhet. Vi är med och bygger förutsättningar för att Finland ska ha framgångsrika elitidrottare. Vi ger förutsättningar för att idrott och motion utövas på svenska i Finland.

Stafettkarnevalen årets höjdpunkt

Idrottsglädje är ett ledord i vår verksamhet. Vi finns med i det viktiga arbetet för att få de svenskspråkiga skolorna och eleverna i rörelse. Innan Stafettkarnevalen, som hålls i maj springs en stafett genom Svenskfinland med anledning av Finlands 100 årsjubileum och i samband med det ordnas glada idrottsevenemang på olika orter.

Vi är med om att arrangera idrottsdagar för skolbarn, samarbeta kring olika motions- och idrottshändelser runtom i Svenskfinland och i våra föreningar samt väcka intresse för något nytt.

Vi vill se till att unga idrottare får bättre förutsättningar för att kunna kombinera studier och idrott. Att minska och förebygga drop-out bland våra idrottande barn och unga är ett fenomen vi tar oss an, liksom betydelsen av samhörighet och stöd för våra idrottare.

Att stöda idrottsföreningarna i deras viktiga arbete, utveckla tränar- och ledarutbildningen samt genom att ha tränarteam över grengränserna vill vi garantera att vi har en kvalitativ, inkluderande och motiverande idrott.

Samhället förändras

Vi vill ge en inspirerande och kvalitativ utbildning inom motion och rörelse främst för personal inom skol- och dagvårdsväsendet, men också inom andra sektorer där verksamhet för aktiva barn, unga och vuxna finns på agendan. För vi vet att barn och unga i Finland behöver röra på sig mera.

Allting förändras i samhället, också inom den här sektorn. Vid årsskiftet inleder den nya Olympiska kommittén, där FSI är medlem, sitt arbete. Samtidigt ställs en hel del krav och förväntningar på idrotten och motionen från olika håll.

Just därför är det oerhört viktigt att FSI är en aktiv och respekterad aktör för svenskspråkig idrotts- och motionsverksamhet i idrotts-Finland och som samhällspåverkare. För att idrott och motion ska kunna utövas på svenska i Finland också framöver.

Christel Björkstrand
generalsekreterare, FSI

Läs också

Nyligen publicerat - Sport