Hoppa till huvudinnehåll

Hälsovårdsjätte uppstår - Terveystalo och Diacor fusioneras

Mottagning på Diacor
Mottagning på Diacor Bild: Yle diacor,hälsovård

En fusion planeras inom hälsovårdsbranschen i Finland. Diacor ska bli en del av vårdjätten Terveystalo.

Det är Helsingfors diakonissanstalt som äger största delen av Diacor, i samband med fusionen får diakonissanstalten betalt i aktier i Terveystalo.

- Med det här arrangemanget får vi en inhemsk ankarägare. På så sätt får vi en viktig inhemsk och långsiktig stiftelseägare i Diacor, säger Terveystalos vd Yrjö Närhinen.

LähiTapiola har också varit ägare i Diacor, men de säljer hela sin andel till Terveystalo.

Närhinen avslöjar inga detaljer om ägarandelarna men säger att den nordiska kapitalplaceringsföretaget EQT är största ägare. Också arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och företagets ledning hör till de större ägarna.

"Bättre service och lägre priser"

Genom sammanslagningen stärker Terveystalo sin ställning i speciellt Helsingfors. Men Yrjö Närhinen väntar sig att konkurrensen hålls på en hög nivå, även efter sammanslagningen.

- Marknaden är mycket dynamisk. Det har kommit flera nya aktörer till på kort tid. Och därför gäller det för bolagen att hållas intressanta och relevanta för att hållas konkurrenskraftiga. Så jag tror att ur konsumenternas synvinkel kommer servicen att bli bättre och jag hoppas att priserna blir lägre, säger vd:n.

Terveystalo finns på 170 olika ställen i Finland och har en personal på 6 800 personer, medan betydligt mindre Diacor har omkring 700 anställda och verksamhet på 13 platser i Helsingfors och en plats i Åbo. Genom sammanslagningen uppstår en hälsovårdsjätte med över 7 000 anställda.

På Diacor, som väntas fortsätta som en aktiv delägare, säger vd:n Olli Holmberg att fusionen ger tillgång till en nationell marknad. Dessutom vill Diacor birdra med spetskunnande som ska leda till synnergieffekter.

- Diacor har utvecklat många olika områden under senare år - framför allt digitala tjänster. Och Terveystalo erbjuder nu oss en plattform för dem, säger Holmberg.

Investeringar ska höja nivån

Affären ska också godkännas av konkurrensmyndigheter. Men innan myndigheterna har gett grönt ljus, vill varkendera bolaget uttala sig dess mera om framtiden. På Diacor säger Olli Holmberg att man vill bibehålla den prägel som den stiftelseägda vården stått för. Och som ägare tänker man hålla fast vid sin profil.

- När konkurrensverket gett grönt ljus, kan vi börja fundera på bränd och image, men det är för tidigt att säga något ännu.

Trots att sammanslagningen kan leda till överlappningar och effektivering kan behövas, vill man på Terveystalo inte sia om personalminskningar eller nedständning av verksamhetspunkter.

- Jag förväntar mig hellre att vi kommer att investera och kan ge en bättre service i framtiden, säger Yrjö Närhinen.