Hoppa till huvudinnehåll

Många är oroade för sin privatekonomi

En hög med mynt ovanpå en räkning på 118 euro.
En hög med mynt ovanpå en räkning på 118 euro. Bild: Ismo Pekkarinen pengar,ekonomi,euro,bank,hushåll,räkning,fakturor,fakturering,mynt,Indrivning,återkrav,fattigdom

Var tredje finländare har problem med att betala sin räkningar - vilket är klart fler än medeltalet i Europa.

Det är indrivningsföretaget Intrum Justitia som samlat in infomartion om finländarnas betalningssvårigheter. 39 procent av de tillfrågade säger att de inte alltid lyckas betala sina räkningar. Medeltalet bland europeerna är 27 procent.

Två av tre uppger att de alltid betalar räkningarna i tid, men hälften av finländarna är oroade för att pengarna efter det inte räcker till för andra saker. 13 procent uppger att deras ekonomiska situation inte är under kontroll.

Varför blir då fakturorna obetalda?

46 procent säger att de har glömt - och 61 procent säger att de inte har råd.

Intrum Justitia uppmanar finländare med betalningssvårigheter att alltid ta kontakt med gäldenären och komma överens om en ny tidtabell. Det lönar sig att avtala om hur räkningen ska betalas, eftersom man då undviker att få anteckning i registret för betalningsstörningar.

Utredningen visar också att finländarna har en tro på sin egen ekonomiska framtid. Var tredje finländare tror att de har mera pengar att tillgå i framtiden.