Hoppa till huvudinnehåll

Passagerartrafiksföretagare skeptiska till regeringens planer

Båt rör sig i skummande vatten mot en dimhöljd horisont.
Framtiden är höljd i dunkel för mycket är oklart vad gäller regeringens planer och det oroar företagarna. Båt rör sig i skummande vatten mot en dimhöljd horisont. Bild: Yle/Linus Hoffman dimma

Passagerartrafiksföretagare i Åbolands skärgård är skeptiska till regeringens planer och tror det blir plattfall för pilotprojektet som inleds den 1 april 2017.

- Fru Berner talar om en marknad men inte finns det någon marknad här ute, säger Henry Melén som kör ut passagerare med båt och svävare i Nagu. Då jag tittar mig omkring här på orten så har de flesta lagt av och det känns som om regeringens planer kommer femton år för sent.

Vintertid då isen har lagt sig byter Henry Melén båten till svävare. Bild: Yle/Linus Hoffman henry melén

Melén medger att det kan finnas möjlighet för någon företagare att dryga ut kassan sommartid men det behövs också tjänster och service vintertid.

- Vem är beredd att satsa om det är meningen att man ska ta in sitt levebröd i öppet vatten under ett par månader under sommaren, säger Melén.

Taxibåtsföretagare kanske kan vinna på avgifter

En rundringning till de taxibåtsföretagare i Åboland som ännu är verksamma visar att de flesta är negativt inställda till de planerade avgifterna trots att regeringen hoppas att det just är de som ska kunna dra nytta av de nya möjligheterna som ger bättre nya tjänster.

Taxibåtsföretagarna tror att man nog sommartid kan öka passagerarmängderna men inte så markant att det skulle leda till ökade inkomster.

Det finns också en risk att allt fler stugägare köper egen båt då kostnaderna för att komma ut till sin egen stuga blir för höga om man ska använda taxibåt eller förbindelsebåtar. Och då är det slut med verksamheten.

Vintertid omöjligt att få lönsamhet

Daniel Wilson har jobbat som passagerartrafiksföretagare i 17 år och tror sig veta vad som krävs för att få det att gå runt.

- Vi funderar naturligtvis mycket på vad som lönar sig eller inte för det handlar om vårt levebröd och jag kan säga att det för vår del åtminstone inte lönar sig att köra de rutter som nu föreslås bli avgiftsbelagda, säger Wilson. Rutterna är för långa och komplicerade med för få passagerare för att det ska gå att få någon lönsamhet i dem.

Daniel Wilson
Daniel Wilson är oroad vad regeringens planer får för följder på skärgården. Daniel Wilson Bild: Yle/Monica Forssell daniel wilson

Wilson är bekymrad över regeringens planer för det skulle betyda svåra tider för alla om regeringens planer på avgiftsbelagd skärgårdstrafik blir verklighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland