Hoppa till huvudinnehåll

Sannäs skolas öde skjuts upp då politikerna velar

Sannäs skola i Borgå
Sannäs skola i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama sannäs skola

Borgå stads tjänstemän kan ingenting annat än att foga sig då politiker inte vill fatta beslut. De måste acceptera att beslutet om bildningsnätet skjuts fram till efter kommunalvalet.

I måndags kom fullmäktigegruppernas ordförande överens om att skjuta upp beslutet om bildningsnätet i Borgå till efter kommunalvalet i vår eftersom det inte finns förutsättningar för att fatta beslut i det här skedet.

- Det goda är att de investeringar som har budgeterats för nästa år troligen ska förverkligas, menar den svenskspråkiga utbildningsdirektören Rikard Lindström.

Sannäs påverkas mest

De svenskspråkiga skolor som enligt Lindström påverkas mest av beslutet är Sannäs och Kullo skolor, men i de här skolorna finns det enligt Lindström inga akuta problem.

Osäkerheten innebär också otrygghet och beslutet påverkar rekryteringen negativt, enligt Lindström. Investeringar i nya klassrumsmöbler, it-utrustning och skolgårdsförbättringar skjuts upp.

Bildningsnämnden kommer troligen att ta upp bildningsnätsutredningen på sitt nästa möte och fatta beslut om att ta en paus i beredningen till efter valet. Bildningsnämnden uttryckte på sitt senaste möte ett intresse för att en konsult skulle gå igenom kostnadsförslagen en gång till.

- Tidsfristen ger förstås möjlighet till ytterligare utredningar, men vi får se vad nämnden kommer fram till, säger bildningsdirektör Hilding Mattsson.

Grännäs skola ska byggas till

Nästa år får Grännäs skola som budgeterat sin tillbyggnad och planeringen av Västra enhetsskolan ska starta. Men det är oklart för vilket elevantal Västra enhetsskolan ska planeras.

Tanken var att om Sannäs skola stänger så börjar eleverna i Kvarnbackens skola. En del av Kvarnbackens skolas elever skulle i sin tur flytta till Västra enhetsskolan genom att elevupptagningsområdet justeras.

- Beslutsfattarna får nästa år ta ställning till hur stor Västra enhetsskolan ska bli då projektplanen ska slås fast, säger Mattsson.

Sandgrop vid skola
Området kring Näse skola är idag en grop. Sandgrop vid skola Bild: Yle/Jeannette Lintula näse skola i borgå

Tolkis skola på gång

Det finns också planer för Tolkis skola och Tolkkisten koulu. De skolorna fanns inte med i bildningsnätsutredningen.

- Jag tror att Tolkis skola framskrider i enlighet med de beslut som man har tagit redan tidigare, säger Mattsson.

Beslutet är att det ska byggas en ny skola för de finska eleverna och att nuvarande Tolkkisten koulu ska saneras så att Tolkis skola flyttar in där.

Var eleverna ska gå i skola medan renoveringen pågår är en olöst fråga. Föräldrarna har kommit med ett förslag om att sanera Tolkkisten koulu endast under sommarmånaderna, men tiden räcker enligt Mattsson inte till.

- Där finns andra utmaningar, men de hänger inte ihop med skolnätsutredningen, säger Mattsson.

Skolbaracker i Tolkis
Tolkis skola finns i dag i baracker. Skolbaracker i Tolkis Bild: Yle / Mathias Gustafsson skolgård

Lokalitetscentralen inte oroad

Tony Lökfors från Lokalitetsledningen säger att ett halvt års paus inte är hela världen. Det är mycket på gång för tillfället.

Renoveringen av Lyceiparkens skola blev alldeles nyss blev klar. Bygget av Vårberga skola och Kevätkummun koulu är i gång och det finns enligt Lökfors redan beslut på Tolkkisten koulu och Tolkis skola.

Det som Tony Lökfors ser som ett litet problem är att det blir oklart hur stor Västra enhetsskolan ska bli. Det blir ett frågetecken vilka barn som ska gå i skolan i framtiden.

- Men det går nog att komma i gång med planeringen för delen som är avsedd för de högre klasserna, säger Lökfors.

Har ingen spåkula

Gammelbacka skolas matsal och gymnastiksal är ur bruk och ska inte renoveras. Skolan ska stängas och eleverna ska i framtiden flytta antingen till Tolkis skola eller Västra enhetsskolan.

Lokalitetsledningen kan inte säga hur länge skolan klarar av att verka utan matsal och gymnastiksal.

- Jag har ingen kristallkula så jag kan inte säga hur länge det går att ha det så här, säger Lökfors.

Strömborgska skolan har enligt Lökfors nyligen renoverats så att undervisningen kan fortsätta där en tid framöver. Skolan har till exempel ett fungerande trådlöst nätverk. Den skolan är inte i ett så dåligt skick att det skulle kräva snabba beslut från politikerhåll.

- Förstås skulle livet vara lättare om alla beslut skulle vara fattade, men inte ser jag några större problem med det här, säger Lökfors.

byggplats
Näse skola har redan rivits. byggplats Bild: Yle/Jeannette Lintula näse skola i borgå