Hoppa till huvudinnehåll

Skippa bilen - åk buss, taxi och hyrbil för 249 per månad

bil i stadstrafik
Hyrbil, taxi, buss, spårvagn och metro. Den kombinationen kan du få för 249 euro per månad. bil i stadstrafik Bild: Yle/Linus Lång trafik,bil,stadstrafik,Helsingfors,trafikljus

Helsingforsregionens trafik går med i den nya mobilappen Whim. För 249 euro per månad får man obegränsad tillgång till kollektivtrafik och ett visst antal taxi- och hyrbilsresor.

- Det här är en förutsättning för att vår app alls ska löna sig. De flesta resor görs ändå med kollektivtrafiken, säger vd Sampo Hietanen från företaget Maas Global som står bakom appen.

HRT:s roll i praktiken är ganska liten - man säljer mobilbiljetter till Maas Global för samma pris som kunden skulle köpa dem. Biljetterna, både inom Helsingfors och regionbiljetter, är sedan inkluderade i det paket kunden köper.

Många transportmedel samlade

Tanken med appen är att erbjuda ett reellt alternativ till egen bil. Bara kollektivtrafik räcker inte, hyrbil eller taxi ensamt är heller inte tillräckligt. Men tillsammans kan de här bli en fungerande kombination, tror man på Maas Global.

Tjänster fungerar med så kallade Whim-poäng så att man själv kan välja vad man satsar på. Paketet inkluderar åtta taxiresor på ungefär tio kilometer per månad, och två dagars användning av hyrbil. Om man hellre till exempel vill åka till sommarstugan över en långhelg och ha hyrbilen i fyra dagar kan man skippa ett antal taxiresor.

Maas Globals dröm är att appen om några år ska kunna erbjuda kunden säker transport vilken tid på dygnet som helst, till ett paketpris.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen