Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalsfader anser att OS i Helsingfors är ett orealistiskt förslag

Carl-Olaf Homén, 2006.
Carl-Olaf Homén, 2006. Bild: All Over Press Carl-Olaf Homén

Tidigare i veckan föreslog Finlands olympiska kommités blivande ordförande att Finland med Helsingfors i spetsen ska ansöka om att få ordna vinter-OS 2026. Den finlandssvenska idrottsprofilen Carl-Olaf Homén tror inte att Helsingfors har en chans.

- Själva målsättningen och idén är ganska bra. Men tyvärr tror jag att den är helt orealistisk att genomföra, säger Carl-Olaf Homén som tar emot Yle Huvudstadsregionen i sitt hem i Esbo.

"Hellre ett land som kan ordna allt"

Homén har själv suttit i Finlands olympiska kommitté och tror att Internationella olympiska kommittén (IOC) föredrar ett land som kan ordna alla tävlingar.

- Vinteridrotten har alltid varit stark i Finland, men det är omöjligt att ordna de alpina skidgrenarna och bobsleigh här. Därför skulle de ordnas i till exempel Sverige, säger Homén.

Att OS arrangeras i olika städer är inte ovanligt.

- Under OS i München 1972 tävlade man i segling i Kiel. Och under OS i Moskva 1980 gick seglingstävlingarna i Tallinn, berättar Homén.

Så varför är det så svårt att tävla i Helsingfors och till exempel Åre?

- Delvis beror det på att IOK tycker att det är enklare att allt ordnas i ett land. Mig veterligen har spelen endast en gång ordnats i två länder - 1956 under OS i Melbourne. Man märkte att karantänsbestämmelserna för hästar är sådana att ridtävlingarna inte går att ordna i Melbourne. Man beslöt att Stockholm får ordna ridtävlingarna i stället, säger Homén.

Ett steg i rätt riktning

Homén vill ändå inte rata förslaget helt och hållet, eftersom ett OS i Helsingfors skulle innebära mindre investeringar.

- De senaste spelen har inneburit enorma investeringar på arenor och anläggningar som sedan inte använts just alls. Det gäller bland annat Sotji och i ännu större grad Peking 2008.

Olympiska ringarna i Sotji 2014.
Timo Ritakallio är blivande ordförande för Finlands olympiska kommitté. Det är han som föreslog att Finland ska ansöka om att få ordna vinter-OS 2026. Olympiska ringarna i Sotji 2014. Bild: EPA/ChristianCharisius/AllOverPress os-ringar

Enligt Homén är just det här argument Finlands starkaste argument. Arenorna och skidbackarna finns nämligen i stort sett färdigt och man är inte tvungen att bygga mycket nytt.

- Man börjar på internationell nivå inse hur mycket onödiga investeringar som satsas på de olympiska spelen. Man kan väl säga att människor blir frustrerade på det här, säger Homén och menar att ett OS i Helsingfors skulle vara ett steg i rätt riktning.

Ifall man ordnade spelen i Helsingfors, i vilka grenar skulle man tävla här?

- Framför allt i ishockey som är stort här. Vi har tillräckligt stora arenor.

Förberedelserna igång inför OS i Sotji.
Man satsade enorma summor på vinter-OS i Sotji. Förberedelserna igång inför OS i Sotji. Bild: EPA/AnatolyMaltsev/AllOverPress olympiska spelen

Är det bara ishockey och konståkning, eller har Helsingfors något annat att erbjuda?

- Det måste du fråga Timo Ritakallio. Jag antar att man kan ordna curling och kanske hastighetsåkning i skridskor.

Inte lika stort som sommar-OS 1952

Homén tror att ett vinter-OS skulle betyda mycket för Helsingfors, men inte nära heller vad det betydde när Helsingfors var värd för sommar-OS 1952.

- Då kunde vi visa hela världen att vi överlevt andra världskriget som en självständig nation. Man talar fortfarande om Helsingforsandan från 1952. Vinter-OS är naturligtvis oerhört mycket mindre och med dessutom bara hälften av grenarna i Helsingfors skulle det inte betyda alls lika mycket.

Olympiastadion.
Sommar-OS i Helsingfors 1952, betydde enligt Homén mycket för Helsingfors och Finland. Han tror inte att vinter-OS skulle vara allas lika betydelsefullt. Olympiastadion. 1952

Ekonomiskt då, skulle staden gå på plus eller minus?

- Det beror på hur stora investeringar som måste göras. Det är klart att vi skulle få mycket turister och så vidare, men jag tror inte att Helsingfors skulle gå på plus. Dessutom kan man beakta att själva ansökningen kostar många miljoner.

carl-olaf homén i sitt hem i Esbo.
Carl-Olaf Homén i sitt hem i Esbo. carl-olaf homén i sitt hem i Esbo. Bild: Yle/Carina Bruun Carl-Olaf Homén

Homén anser att ansökningskostnaderna också vore en idrottslig smäll.

- Olympiska kommittén konstaterade efter de uteblivna OS-framgångarna i Rio att en orsak är för lite statsanslag till idrottarna så att de kan träna på heltid. Om man ansöker om vinter-OS skulle det ytterligare förminska möjligheterna att få ökade statsanslag för idrottarna.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen