Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsföretagare Robert Jordas från Lappträsk får innovationspris

Robert Jordas
Robert Jordas. Robert Jordas Bild: Yle/Stefan Härus Lappträsk,lilla robbes trädgård,robert jordas,östnyland

Robert Jordas som driver Robbes lilla trädgård i Lappträsk har fått trädgårdsbranschens innovationspris 2016. Priset delas ut av branschtidningen Puutarha&kauppa.

Innovationspriset delas ut för första gången i år.

Det nygrundade priset delas ut åt en företagare som har kommit med en exceptionellt förtjänstfull, ny innovation som har att göra med trädgårdsodling.

Innovationen ska helst kombinera odling, teknik, finländskt kunnande och exportmöjligheter.

Jordas har utvecklat en metod för att odla i flera våningar. Metoden utnyttjar led-lampor, och väckte intresse bland annat hos japanska Fujitsu. Bolaget investerade stort i Jordas växthus i Lappträsk.

Växthusodling.
Robert Jordas har börjat odla i våningar med led-belysning till hjälp. Växthusodling. Bild: Yle/ Jonas Blomqvist robbes lilla trädgård,växthus,växthusodling

Enligt ett pressmeddelande från Handelsträdgårdsförbundet är Jordas koncept ett prov på fördomsfri innovation.

Därför var det inte svårt att utse den första innovationspristagaren.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Östnyland