Hoppa till huvudinnehåll

Trump har valt första kvinnan till toppjobb

Nikki Haley håller ett tal.
Nikki Haley har bland annat profilerat sig i skattefrågor. Nikki Haley håller ett tal. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Nikki Haley,Republikanska partiet

South Carolinas guvernör Nikki Haley blir USA:s nästa FN-ambassadör, uppger flera amerikanska medier. Det innebär att den blivande presidenten Donald Trump nu valt en första kvinna till en toppost.

Den populära guvernören Nikki Haley, 44, är en stigande stjärna i det republikanska partiet. Hon stödde först Marco Rubio och sedan Ted Cruz i primärvalet, men ställde sig bakom Donald Trump efter att han blev vald till partiets kandidat. Hon hann ändå kritisera Trump i flera omgångar för bland annat hatretorik.

Nikki Haley är dotter till indiska invandrare, som kom till USA med bara åtta dollar i fickan. Haley är en stark abortmotståndare. Hennes utrikespolitiska erfarenhet är begränsad. Om utnämningen blir verklighet kommer Haley ta över efter Samantha Power, som varit FN-ambassadör sedan 2013.

Nikki Haley blev nationell kändis i fjol efter att hon gick ut och krävde att man skulle sluta använda sydstatsflaggan efter mordet på nio afroamerikaner i en kyrka i Charleston. Mördaren hade poserat med flaggan, som många förknippar med slaveri och rasförtryck.

Nikki Haleys namn har nämnts i spekulationerna för flera poster i Trumps kabinett. Tidigare har Trump utnämnt Reince Priebus, 44, till stabschef och Steve Bannon, 62, till chefsstrateg, Jeff Sessions, 69, till justietieminister, Michael Flynn, 57, till säkerhetsrådgivare och Mike Pompeo, 52, till chef för CIA.

Läs också