Hoppa till huvudinnehåll

En tredjedel av barnen från flyktinglägret i Calais har försvunnit

Barn i flyktingläger nära Calais i norra Frankrike
Barn i flyktingläger nära Calais i norra Frankrike Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH Calais,flyktingläger,flyktingbarn,Frankrike,läger

Nästan en tredjedel av de barn som bodde i flyktinglägret i Calais har försvunnit efter att lägret stängdes i oktober, säger välgörenhetsorganisationen Refugee Youth Service (RYS).

Organisationen har följt 179 barn efter att det ökända lägret i norra Frankrike stängdes. Av de barnen bor 56 procent nu på franska barnhem, åtta procent har på laglig väg tagit sig till Storbritannien och två procent bor på gatan.

Trettio procent av barnen har försvunnit helt inom loppet av ungefär en månad.

- Vi är mycket oroade över att de faller offer för människohandlare, sade Ben Teuten från RYS.

Litar inte på myndigheterna

Omkring 10 000 människor hade samlats i den så kallade djungeln i norra Frankrike i hopp om att ta sig till Storbritannien. När lägret efter många försök stängdes togs närmare 1 700 barn om hand av staten.
https://svenska.yle.fi/node/1136571/edit#
Många av barnen har rymt eftersom de inte litar på myndigheterna. Sannolikheten för att de ber om hjälp av myndigheterna om de råkar illa ut är därför liten.

- Det här några av de mest utsatta barnen i hela världen och de har svikits gång på gång, sade Ben Teuten från Refugee Youth Service.

Både franska och brittiska myndigheter har fått kritik för hur de behandlar ensamma minderåringa flyktingar. Frivilligorganisationerna säger att speciellt barnen har fått lite information om vad som händer. Det är skrämmande.

- De placeras på ett okänt ställe där de kanske saknar tillgång till tolk eller socialarbetare. De vet inte hur länge de ska vara där. Då väcks en naturlig instinkt av att de måste ta kontroll över sitt eget liv, säger Rosie Naughton från välgörenhetsorganisationen Help Refugees.

Forskning har visat att varje enskild dag som flyktingbarn tillbringar i limbo är skadlig.

Läs också