Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet får ny talman – Schulz siktar istället på att bli förbundskansler

Martin Schultz talade till pressen i Bryssel 24 november 2016.
Martin Schulz talade till pressen i Bryssel på torsdag. Martin Schultz talade till pressen i Bryssel 24 november 2016. Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ Martin Schulz

EU-parlamentets talman den tyske socialdemokraten Martin Schulz ställer inte upp för omval.

Han meddelade i torsdags att han kommer att återvända till rikspolitiken i Tyskland.

- Jag vill i förbundsdagsvalet bli toppkandidat för SPD i delstaten Nordrhein-Westfalen.

I sitt korta uttalande sade en känslofull Schulz att han under sin tid som talman har strävat efter att stärka det europeiska projektet och att han kommer att fortsätta sitt arbete för Europa även i Berlin.

- Det var inte ett lätt beslut att stiga åt sidan.

Han skulle haft mycket mer att ge Bryssel.― Jean-Claude Juncker, Europeiska kommissionens ordförande

Schulz kan bli kansler eller minister

Det ändå oklart exakt vilken roll Schulz kommer att ha i den tyska politiken.

Enligt den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har Schulz bett det socialdemokratiska partiets ledare Sigmar Gabriel att nominera honom till kandidat för posten som förbundskansler.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel
Schulz vill utmana tyskarnas "Mutti", nuvarande förbundskansler Angela Merkel. Tysklands förbundskansler Angela Merkel Bild: EPA angela merkel

Då skulle Schulz i det tyska valet i höst ta upp kampen med kristdemokraternas Angela Merkel om posten som Tysklands förbundskansler.

Enligt tyska medier kan Schulz även vara aktuell som utrikesminister efter Frank-Walter Steinmeier som har utsetts till Tysklands president.

Triss för de konservativa

Martin Schulz har suttit i EU-parlamentet sedan 1994. Han tog över som talman under den förra valperioden 2012.

Men enligt en politisk uppgörelse som gjordes efter EU-valet 2014 så ska de två stora politiska grupperna, den konservativa gruppen EPP och socialdemokratiska gruppen S&D dela på talmansposten under den femåriga mandatperioden.

Schulz hade däremot velat fortsätta på topposten men fick inte tillräckligt med stöd av de övriga grupperna i parlamentet. Det betyder att Schulz efterträdas av någon från den konservativa gruppen EPP.

EPP:s ordförande den tyska kristdemokraten Manfred Weber sade i torsdags att EPP presenterar sina kandidater i december.

Bytet av talman kommer förändra den politiska maktbalansen i EU.

Det konservativa EPP kan i fortsättningen inneha alla tre topposter i EU i och med att Jean-Claude Juncker leder EU-kommissionen och Donald Tusk likaså konservativ är ordförande för Europeiska rådet.

Juncker besviken - förlorar sin vapendragare i Bryssel

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och talman Schulz har trots att de representerar olika partier format ett radarpar och uppges vara väldigt goda vänner som stöder varandra.

Juncker konstaterade på torsdagen att det är synd att Schulz lämnar Bryssel.

- Han skulle haft mycket mer att ge Bryssel.

EU-parlamentets talman Martin Schulz och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i EU-parlamentet 26.11.2014
Martin Schulz och Jean-Claude Juncker är goda vänner. EU-parlamentets talman Martin Schulz och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i EU-parlamentet 26.11.2014 Bild: EPA/PATRICK SEEGER martin schulz

Juncker har önskat att hans grupp EPP skulle struntat i överenskommelsen och låtit Schulz fortsätta leda EU-parlamentet.

Den tyska tidningen Der Spiegel skrev häromveckan att Juncker till och med hade hotat med att avgå ifall hans vän Schulz tvingas sluta som talman för EU-parlamentet.

EU-kommissionens talespersoner har ändå upprepade gånger dementerat uppgifterna om att Juncker skulle planera att stiga åt sidan.

Också Juncker själv signalerade på torsdagen att han inte har några planer på att avgå.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes