Hoppa till huvudinnehåll

FFC:s Eloranta: Förödmjuka inte de arbetslösa med aktiveringsåtgärder

JHL:S ordförande Jarkko Eloranta
JHL:S ordförande Jarkko Eloranta Bild: JHL förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta kräver att regeringen slopar beredningen av aktiverande åtgärder för arbetslösa. Enligt Eloranta är regeringens planer ett slöseri med resurser som endast bidrar till att förödmjuka de arbetslösa.

- Vi har så många förändringar på gång samtidigt, nu vore det klokt att backa i fråga om beredningen av de aktiverande åtgärderna till vi har en helhetssyn gällande den blivande förvaltningen och utformningen av arbetslöshetsförsäkringen.

I praktiken anser Eloranta att man borde man vänta med ärendet till 2019, då landskapsreformen är genomförd. Då vet man också mer om hur arbets- och sysselsättningsbyråernas verksamhet kommer att se ut.

- Varför ska vi inrätta ett system nu, som ändå kommer att läggas om efter två år, undrar Eloranta.

Sanktioner ett rött skynke för FFC

Regeringen har tillsvidare inte slagit fast hur de aktiverande åtgärderna i praktiken skulle se ut. Den grundläggande tanken är ändå att belöna arbetssökande som är aktiva på arbetsmarknaden. Enligt FFC-basen Eloranta handlar modellen det snarare om att bestraffa och förnedra långtidsarbetslösa:

- I jämförelse med de övriga nordiska länderna är sanktionerna mot arbetslösa redan nu oskäligt hårda i Finland, säger han.

Tidigare har FFC framhållit att regeringens aktiverande åtgärder stider mot innehållet i konkurrenskraftsavtalet. Beredningen av de aktiverande åtgärderna fortsätter vid Social- och hälsovårdsministeriet.

15:15: Artikeln har byggts ut med fler kommentarer av Jarkko Eloranta.

Läs också