Hoppa till huvudinnehåll

Förvaltningsdomstolen enligt HS: Det går inte automatiskt att fly inom Irak

IS använder tiotusentals civila som mänskliga sköldar i Mosul enligt FN. Dessa civila är på väg till ett flyktingläger från de södra utkanterna av Mosul som har intagits av regeringsstyrkor
Bild från Mosul. IS använder tiotusentals civila som mänskliga sköldar i Mosul enligt FN. Dessa civila är på väg till ett flyktingläger från de södra utkanterna av Mosul som har intagits av regeringsstyrkor Bild: EPA/HO HANDOUT Irak,Mosul

Helsingfors förvaltningsdomstol slår fast att en sunnimuslim från Mosul inte automatiskt kan fly inom Irak till Bagdad, skriver Helsingin Sanomat.

I flera fall har Migrationsverket inte beviljat asyl för irakiska asylsökande med motiveringen att de kan fly till Bagdad, där säkerhetsläget anses bättre.

Det här betyder att domstolen har tolkat informationen om säkerhetsläget i Irak på ett annat sätt än Migrationsverket Migri.

Det fall som förvaltningsdomstolen nu tagit ställnig till gäller en man som levt hela sitt liv i Mosul och som inte anses ha några släktband eller andra skyddsnät i Bagdad.

Förvaltingsdomstolen anser en person från Mosul som flyttar till Bagdad kan misstänkas för at vara exempelvis IS-krigare. IS erövrade Mosul år 2014.

Förvaltningsdomstolens beslut kan komma att påverka hundratals negativa asylbeslut, samt flera asylansökningar som för närvarande är under behandling vid Migrationsverket.

Förvaltningsdomstolens beslut kommer att påverka Migrationsverkets linje, säger chefen för asylenheten vid Migri Juha Similä. Similä kan ändå inte uttala sig om hur många beslut som påverkas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes