Hoppa till huvudinnehåll

Hälften av skolorna lämnade antimobbningsprojektet Kiva Skola

Rosa vante på trappa
Arkivbild. Rosa vante på trappa Bild: Yle/Erica Vasama tom skolgård

Över hälften av alla skolor har avslutat sitt samarbete med Kiva Skola-projektet som syftar till att rensa bort mobbning ur skolorna.

Projektet har under de senaste åren vuxit sig till så gott som riksomfattande mått - i fjol deltog minst 90 procent av skolorna i Finland.

I höstas började man uppbära skol- och elevspecifika läsårsavgifter för de cirka 2 300 deltagarna i projektet, skriver Yle Uutiset

Skolorna skulle samtidigt registrera sig på nytt för programmet och i den vevan beslöt över hälften av skolorna att skippa projektet.

- Omkring 800-850 skolor har nu registrerat sig, men en del saknas ännu i registret. Vi når ändå knappast upp till ens tusen skolor i år, säger projektexperten Elisa Poskiparta vid Åbo universitet.

Det ger ett deltagande på cirka 40 procent.

60 cent per elev

Programmet kostar, beroende på elevantal, mellan 50 och 400 euro för en skola. Om en hel kommun går med i projektet är avgiften 60 cent per elev.

- Priset per skola är mycket lågt. Jag har lite svårt att tro att priset skulle vara skälet till att skolor lämnar sig utanför. Snarast är det väl då principen, då man någongång fått servicen gratis, säger Poskiparta.

En intervjuad rektor säger att programmets principer är bra, men att de inte garanterar att mobbning inte skulle finnas.

Kiva Skola inledde sin verksamhet för tio års sedan, och den finansiering som projektet till en början fick av Undervisnings- och kulturministeriet upphörde 2011. Därför behövs nu finansiering på annat sätt.

Enligt en utredning som projektet själv sammanställde gällande åren 2009-2015 har elevernas trygghetskänsla ökat och mobbningen minskat stadigt i skolorna tack vare projektet.