Hoppa till huvudinnehåll

Ingrid Holm är Finlands lucia 2016

Ingrid Holm är Finlands lucia 2016
Ingrid Holm är Finlands lucia 2016 Bild: Folkhälsan/Hannes Victorzon finlands lucia 2016

Det blir Ingrid Holm från Kimitoön som får skrida ner för Helsingfors domkyrkas trappor den 13 december och därefter fortsätta att sprida ljus i Svenskfinland i flera veckors tid.

Holm är 18 år gammal och abiturient vid Kimitoöns gymnasium. Hon kommer att vara en ovanligt rutinerad Finlands lucia, eftersom hon tidigare år både varit Dragsfjärds och Åbos lucia.

Ingrid Holm, Åbos lucia 2014.
Så här bar Ingrid Holm upp kronan då hon var Åbo lucia 2014 Ingrid Holm, Åbos lucia 2014. Bild: Yle/Lotta Sundström åbos lucia 2014

Skönt med matteprov

Det är en glad och lite chockad Ingrid Holm som svarar när vi ringer upp henne. Bara några minuter tidigare har hon själv fått veta att hon valts till Finlands lucia.

- Det blev nog en sömnlös natt eftersom jag visste att vi skulle få veta i dag. Imorse hade jag matteprov, det var rätt skönt att kunna fokusera på någonting helt annat, men vi får nu se hur provet gick …

Holm kan inte peka på någonting specifikt som hon speciellt mycket ser fram emot.

- Alla luciauppdrag är lika viktiga, stora som små, att bemöta människor i olika åldrar och få sjunga med en stor kör. Jag ser fram emot alltsammans lika mycket.

Dragsfjärd - Åbo - Finland

År 2013 korades Ingrid Holm till Dragsfjärds lucia, året därpå var hon Åbo lucia. Och nu är det då dags att bli Finlands lucia. Går det att avancera ytterligare efter det?

- Haha, nej sen får det räcka, sedan får man vara lucia i sin vardag istället.

Erfarenheterna sedan tidigare kommer säkert väl till pass, för det kommer att bli några arbetsdryga veckor för lucia med följe. Redan nu finns 85 uppdrag inskrivna i kalendern.

Firar med kaka och julkonsert

Vem blev då gladast över nyheten förutom Ingrid Holm själv?

- Min familj fick precis veta att jag blivit lucia och de blev ju jätteglada. Och jag tror att alla här på Kimitoön kommer att vara glada för min skull, sådant här betyder mycket för vår ö.

Hur ska Finlands lucia 2016 då fira?

- Jag hade tänkt gå på en julkonsert med mina föräldrar ikväll, vi får se om jag hinner med det. Men lite kaka ska vi väl i alla fall ha!

Finlands lucia kröns i Helsingfors domkyrka tisdagen den 13 december. Journalisten Anna-Lena Lauren kröner årets lucia.

Här kan du höra och se Finlands lucia

Lucia uppträder live på luciadagen i Yle Vega kl. 9.15

Luciakröningen från Helsingfors domkyrka sänds direkt i Yle Fem och på Arenan 13.12 kl. 17. Repris 19.12.2016 kl. 21.00 i Yle Fem.

Finlands lucia 2016: De vackraste julsångerna sänds i Yle Fem 23.12.2016 kl. 20.25.
Repris på måndag 26.12.2016 kl. 14.55.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Svenska Yle, Folkhälsan och Hbl.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.