Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkan i Kristinestad snart som ny

Kristinestads kyrka renoveras.
Kristinestads kyrka renoveras. Kristinestads kyrka renoveras. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestads kyrka

Renoveringen av nya kyrkan i Kristinestad har börjat. Fönster har plockats ut för restaurering och ersatts med fanerskivor.

Isoleringsmaterial har tagits bort och så gott som allt inne i kyrkan har lindats in i skyddsplast.

Blåsten river i plasten som omger Kristinestads kyrka. När alla byggställningar är på plats börjar arbetet med fasad och tak.

Kyrkan i Kristinestad byggdes år 1895. Teglet är lika gammalt och handslaget. Ungefär fem tusen tegelstenar ska bytas ut.

Att hitta motsvarande tegel i dag har inte varit helt lätt. Man fick vända sig till Sverige för att få tag på rätt sort, berättar Ingmar Norrback, som är anställd som projektchef för renoveringen.

Kyrkan renoverades senast för cirka 15 år sedan, men den gången blev endast insidan fixad. Nu är det teglet som krackelerar och fasaden behöver lappas.

Ett fönster i Kristinestads nya kyrka.
Ett fönster i Kristinestads nya kyrka. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik fönster

Hål i taket

Plåttaket ska också rivas bort och ersättas med ett nytt.

- När det är mörkt här inne och ljust ute, ser man tydligt att taket är fullt med små hål, säger Norrback.

Just nu är arbetet inne i en fas när byggställningarna reses. Om ett par veckor ska alla byggställningar vara på plats. Men det får inte blåsa när de reser byggställningarna upp mot kyrkspiran. Det är för riskabelt.


- När det blåser hårt ska ingen klättra på ställningarna, säger Norrback.

Förra lördagen slet den hårda vinden bort stora stycken av plasten runt kyrkan. Nu hänger de i trasor på flera ställen. Det hindrar dock inte byggjobbarna från att göra sitt arbete.

Ingmar Norrback öppnar dörren till en smal trappa. Han uppmanar att gå försiktigt och varnar för ställen där taket kommer emot. Det finns risk att slå i huvudet.

Kyrkklockorna står stilla, men de är i normal användning även under renoveringen. När kyrkklockorna ringer stannar renoveringsarbetet upp för en stund.

Byggjobbarna väntar ut klangen för att sedan återgå till det vardagliga. Det är ett sätt att visa vördnad.

Kristinestads kyrka renoveras.
Kristinestads kyrka renoveras. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik renovering

Namn på väggen

Ingmar Norrback
Ingmar Norrback. Ingmar Norrback Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestads kyrka

Den smala trappan går vidare upp mot kyrktornet. Att där varit fler besökare tidigare vittnar väggarna om. Konfirmander och andra har skrivit sitt namn på den rappade tegelväggen högt uppe i kyrktornet.

Till och med Charlie Chaplins namn står skrivet på en balk. Man får kanske ändå utgå från att det inte är han själv som skrivit dit det.

År 1931 blåste tornspiran ner. Den ersattes med en ny följande år. Även den historien står nedtecknad på väggen uppe i kyrktornet.

I renoveringen fäster man särskilt vikt vid att allt ska vara så snarlikt ursprunget som möjligt. Det äldsta lagret målfärg på dörrar och fönsterkarmar är tegelröd.

Museiverket vill att de ska målas om i den ursprungliga färgen. Dörrarna och karmarna är ljusa i dag.

- Det kommer att se konstigt ut i början med röda dörrar. Nu är de ju nästan vita, säger Norrback.

Medan renoveringen pågår hålls gudstjänsterna i stället i församlingshemmet intill. Kyrkan beräknas vara färdig renoverad före utgången av nästa år.