Hoppa till huvudinnehåll

Lamt intresse för planeringen av fisktrappor i Svartån

Kraftverket i Billnäs bruk.
Laxfiskarna kommer inte upp i ån förbi kraftverken utan hjälp. Kraftverket i Billnäs bruk. Bild: Yle/Malin Valtonen fiskväg i svartån

Bara ett anbud lämnades in för konstruktions- och huvudplaneringsuppgifterna för fiskvägarna som ska byggas i Svartån. Med bara ett anbud uppstod ingen egentlig upphandling och tekniska nämnden spjälker nu upp projektet i mindre delar i hopp om att få flera anbud.

Upphandlingen omfattade huvudplaneringen och konstruktionsplaneringen för två tekniska kraftverksvägar i betong, med andra ord fiskvägarna i Åminnefors och Billnäs.

Huvudplaneraren är också projektledare för själva bygget.

Många samarbetar

Raseborg är byggherre för projektet, men det finansieras och beställs i samråd med många andra parter. Kommunerna Lojo, Vichtis, Högfors och Loppis deltar i projektet. Det gör också Västra Nylands vatten och miljö, staten, det EU-finansierade Freshabit IP-programmet, fiskeområdena, papperstillverkaren Sappi och övriga privata finansiärer.

Raseborgs stad och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland medverkade båda i utvärderingen av anbuden.

Målet är att båda fiskvägarna ska vara i bruk senast våren 2019.

Fiskvägarna behövs för att förbättra vandringsfiskarnas vandring till Svartån och tillbaka till Östersjön. Det är frågan om lax, öring, vimba, ål och nejonöga.

Fiskvägarna är viktiga också för flodpärlmusslan som inte kan föröka sig utan hjälp från laxfiskarna.

Läs mera:

Fiskvägar i Billnäs och Åminnefors får bidrag av staten

Det utbröt jubelrop och glada miner när jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) hade pratat färdigt om fiskvägar i Billnäs bruk. Staten bidrar med 800 000 euro och det är den summan som gör att fiskvägarna kan byggas i Billnäs och Åminnefors.