Hoppa till huvudinnehåll

Lev lycklig, ensam och övergiven

Doktor Erik Erichsen har flytt Sverige till en ort där sammanhållningen är bättre.
Doktor Erik Erichsen har flytt Sverige till en ort där sammanhållningen är bättre. Ett ställe där man fortfarande behöver varandra. Doktor Erik Erichsen har flytt Sverige till en ort där sammanhållningen är bättre. Bild: Carl Nilsson erik erichsen,Yle Fem,dokumentärprogram,The Swedish Theory of Love

För många människor runt om i världen är den nordiska välfärdsmodellen en idealbild - en topp i civilisationernas historia, ett gyllene exempel för andra att följa. Eller är det?

Vad är det egentligen för typ av samhälle vi byggt åt oss själva? Filmaren Erik Gandini, som kommer från Italien men numera bor i Sverige, tar en både kärleksfull och kritisk titt på vårt nordiska samhälle.

Han tar avstamp från den socialistiska familjepolitiken som grundlades i Sverige på 70-talet där man utgick från individen istället för familjen. Lyckan är ett liv levt i frihet - från andra. Och så har det varit sedan dess.

Den oundvikliga frågan är om vår individualism och självständighet har isolerat oss från varandra? Ett samhälle där ingen behöver hjälp eller ens be om en tjänst gör att de mänskliga relationerna hamnar på ett minimum.

Stora delar av populationen lever i ensamhushåll, allt flera mödrar väljer konstgjord befruktning och antalet som dör ensamma skjuter i höjden. Är priset på lycka ett liv i ensamhet?

Men det finns också de som gör motstånd mot ensamheten och individualismen. Unga som tar sin tillflykt ut i skogen för att få fysisk kontakt och rika som ger bort sin egendom och flyttar till ställen där samhörigheten går före individualismen.

Som en sociolog från en annan planet åker Gandini Skandinavien och jorden runt för att dra paralleller mellan vår syn på samhället och hur det kunde ha sett ut.

Se trailer om dokumentären på Youtube


Orginaltitel: The Swedish Theory of Love / Lost in perfection (Sverige, Norge & Danmark 2016)
30 dagar på Arenan

Regi: Erik Gandini

Läs mera:

Dela din värld och var mindre ensam

Långvarig, ofrivillig ensamhet går att likställa med kronisk, lågintensiv stress, där det biologiska varningssystemet om att man bör söka upp sin flock konstant är påkopplat.

Nyligen publicerat - Yle Fem