Hoppa till huvudinnehåll

Succémorgon säger god morgon för sista gången

Succémorgon, Christoffer Strandberg, Fredrika Lindholm, Janne Grönroos
Succémorgon, Christoffer Strandberg, Fredrika Lindholm, Janne Grönroos Bild: Yle/Malena Holmström x3m

- Man ska sluta medan man ännu är på topp, säger Janne Grönroos, som tillsammans med Fredrika Lindholm och Christoffer Strandberg, snart önskar Succémorgons lyssnare en god morgon för allra sista gången.

Radio X3M står inför en rad förändringar och en av dem är att femåringen Succémorgon nu tackar för sig. Nya röster kommer att hålla dig sällskap varje morgon från och med början av nästa år och trion Janne, Fredrika och Christoffer får äntligen lite sovmorgon.

- Det känns vemodigt och skönt på samma gång. Det här är en tung rytm att leva i, men jag ångrar inte en sekund, säger Christoffer.

- Vi vill testa på det där med att leva ett "vanligt liv" med "vanliga tider", har hört att det är najs. Och inget kan hålla på för evigt. Även om man vill det, säger Fredrika.

Beslutet att sluta med Succémorgon har vuxit fram gemensamt och nu känner alla tre att tiden är inne för att gå vidare.

- Det känns bra att det här är vårt eget val, att vi slutar för att vi vill och inte för att vi måste. Fem år är en passligt lång period att hålla på med något och efter det kan det vara bra att rannsaka sig själv lite, säger Janne.

Nya arbetsuppgifter väntar

Janne är en av orginalmedlemmarna som var med och drog igång Succémorgon för fem och ett halv år sedan.

- Tänk att det finns folk som började högstadiet när jag började sända morgonradio och nu tar de snart studenten eller yrkesexamen!

Fredrika blev en del av teamet drygt två år senare och Christoffer har hängt med i ett och ett halvt år.

- Det allra galnaste som hänt under den här tiden måste nog vara då jag gjorde stand up på Svenska Teatern. Eller då jag krockade med en rallybil. Eller då jag blev hypnotiserad i livesändning. Eller då jag ringde min farmor och berättade att jag tatuerat mig i fyllan. Eller då jag räknade upp multiplikationstabeller i en vak. Svårt att välja, säger Fredrika.

- Tänk att det finns folk som började högstadiet när jag började sända morgonradio och nu tar de snart studenten eller yrkesexamen!― Janne Grönroos

Alla tankar, känslor och galenskaper de delat tillsammans och med lyssnarna är något de alltid kommer bära med sig.

- Jag kommer att sakna mina kollegor och stämningen vi har haft. När man jobbar så konstiga tider ser man verkligen varandras bästa och sämsta sidor, konstaterar Christoffer.

- Det är också fint att tänka att vi har varit många människors enda kollegor de senaste åren. Människor som jobbar ensamma, till exempel lastbilschaufförer och bönder. Att vårt jobb verkligen har haft en betydelse, säger Janne.

Personligen är jag ivrig och rädd på samma gång.― Fredrika Lindholm

Trion behöver ändå inte säga hejdå helt och hållet, varken till publiken eller varandra. Fredrika och Janne kommer efter nyår att leda det nya eftermiddagsprogrammet tillsammans.

- Det blir hysteriskt. Personligen är jag ivrig och rädd på samma gång. Jag och Janne har en tendens att uppvigla varandra till de mest absurda saker, på gott och ont. Hashtag Rallybilskrock.

- Jag har ingen aning om vem jag är när jag är utvilad så jag känner att det finns en liten identitetskris som ligger och puttrar. Därför kan det bli farligt, konstaterar Janne.

Inte heller Christoffer försvinner från kanalen. Honom kommer man i stället att se i diverse videor och annat innehåll på sociala medier.

- Jag flyttar över till X3M-tv och ser väldigt mycket fram emot det. Jag har ett starkt intresse för det visuella och för some, och även om jag gjort sådant innehåll tidigare också blir det roligt att få ge det mer tid, säger Christoffer.

Några andra förändringar på kanalen är bland annat att Pernilla Karlsson som för tillfället leder Stiftelsen får ett eget förmiddagsprogram och att Kjell Simosas program Supernova kommer sändas kvällstid tre dagar i veckan.

Succémorgon har sin sista sändning den 16 december och det nya morgonprogrammet drar i gång den 9 januari. Morgonprogrammet flyttar med en halvtimme framåt och kör igång varje morgon klockan 06.30. Nattens Nattklassiskt ersätts klockan 06.00-06.30 med spellistmusik, alltså musiken du är van vid att höra på kanalen.

Vad har du för minnen av Succémorgon?