Hoppa till huvudinnehåll

Unga bagare bland utställarna på årets Know How-mässa

Lucas Mulders, Nadine Hagman och Inger Aaltonen på Know How mässa i Botniahallen i Korsholm.
Lucas Mulders, Nadine Hagman och Inger Aaltonen på Know How-mässa i Botniahallen i Korsholm. Lucas Mulders, Nadine Hagman och Inger Aaltonen på Know How mässa i Botniahallen i Korsholm. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,inger aaltonen,Know-how

Lucas Mulders och Nadine Hagman bakar och säljer kakor i sitt företag Unna dig UF. De är två av 50 unga företagare som ställer ut på årets Know How-mässa i Botniahallen i Korsholm.

Företagande är temat för mässan som framför allt riktar sig till unga som söker nya utbildnings och arbetsmöjligheter.

- Unna dig UF är ett bakningsföretag . Vi säljer allt från macarons till brownies och kakor både till privatpersoner och mässor och på beställning till företag och skolor, säger Lucas Mulders.

Lucas Mulders och Nadine Hagman som båda går på nionde klass i Korsholms högstadium startade sitt företag i höstas som en del av ett tillvalsämne i företagande. Det har gått riktigt bra konstaterar Nadine Hagman.

- Vi har mest sålt på mässor och i lärarrum, men det lär väl komma ännu någon beställning före jul, säger hon.

Friheten lockar

Att det blev just bakverk som företagandet började kretsa kring hade bland annat att göra med Nadine Hagmans intresse för bakning. Också Lucas Mulders gillar bakning, så det kändes självklart.

Försöket med eget bakningsföretag har också väckt bådas intresse för företagande.

- Det är så roligt att jag bra kunde tänka mig det här, säger Mulders.

- Jag har faktiskt funderat på att studera vidare till konditor, säger Hagman.

Bland annat friheten i företagandet är någonting som lockar. Att man får bestämma själv vad man gör och när man gör det. En utmaning är att få tiden att räcka till.

- Vi har både skola och fritidssysselsättningar, så det är tiden som är vårt problem, säger Mulders.

Know How mässan pågår som bäst i Botniahallen.
Omkring 50 unga företagare ställer ut på årets Know How-mässa. Know How mässan pågår som bäst i Botniahallen. Bild: Yle/Malin Hulkki botnia hallen,Mässa (marknad)

Bred skala av företagare

Förutom unga företagare ställer också universitet, högskolor och andra stadiets utbildningar, ungdomstjänster och arbetslivet ut på mässan. Allt som allt ungefär 100 utställare är med.

Inger Aaltonen är regionchef för YES Österbotten som bland annat sysslar med fortbildning för lärare i företagsamhet. Hon tycker att årets mässa är riktigt lyckad.

- Det sprudlar av energi och företagsamhet. I mitt arbete ser jag att det här växer hela tiden. Vi får fler och fler skolor med i verksamheten, säger Aaltonen.

Bland unga företagare finns det en stor skara olika typer av företag representerade, från tjänsteföretag till produktionsföretag.

- Det som är glädjande speciellt i år är väldigt mycket sådant som man tillverkar och gör själv. Man fungerar inte som återförsäljare för en redan existerande produkt. Ungdomarna har verkligen tänkt till och funderat vad som är min grej, säger Aaltonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.