Hoppa till huvudinnehåll

Unga bagare bland utställarna på årets Know How-mässa

Lucas Mulders, Nadine Hagman och Inger Aaltonen på Know How mässa i Botniahallen i Korsholm.
Lucas Mulders, Nadine Hagman och Inger Aaltonen på Know How-mässa i Botniahallen i Korsholm. Lucas Mulders, Nadine Hagman och Inger Aaltonen på Know How mässa i Botniahallen i Korsholm. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,inger aaltonen,Know-how

Lucas Mulders och Nadine Hagman bakar och säljer kakor i sitt företag Unna dig UF. De är två av 50 unga företagare som ställer ut på årets Know How-mässa i Botniahallen i Korsholm.

Företagande är temat för mässan som framför allt riktar sig till unga som söker nya utbildnings och arbetsmöjligheter.

- Unna dig UF är ett bakningsföretag . Vi säljer allt från macarons till brownies och kakor både till privatpersoner och mässor och på beställning till företag och skolor, säger Lucas Mulders.

Lucas Mulders och Nadine Hagman som båda går på nionde klass i Korsholms högstadium startade sitt företag i höstas som en del av ett tillvalsämne i företagande. Det har gått riktigt bra konstaterar Nadine Hagman.

- Vi har mest sålt på mässor och i lärarrum, men det lär väl komma ännu någon beställning före jul, säger hon.

Friheten lockar

Att det blev just bakverk som företagandet började kretsa kring hade bland annat att göra med Nadine Hagmans intresse för bakning. Också Lucas Mulders gillar bakning, så det kändes självklart.

Försöket med eget bakningsföretag har också väckt bådas intresse för företagande.

- Det är så roligt att jag bra kunde tänka mig det här, säger Mulders.

- Jag har faktiskt funderat på att studera vidare till konditor, säger Hagman.

Bland annat friheten i företagandet är någonting som lockar. Att man får bestämma själv vad man gör och när man gör det. En utmaning är att få tiden att räcka till.

- Vi har både skola och fritidssysselsättningar, så det är tiden som är vårt problem, säger Mulders.

Know How mässan pågår som bäst i Botniahallen.
Omkring 50 unga företagare ställer ut på årets Know How-mässa. Know How mässan pågår som bäst i Botniahallen. Bild: Yle/Malin Hulkki botnia hallen,Mässa (marknad)

Bred skala av företagare

Förutom unga företagare ställer också universitet, högskolor och andra stadiets utbildningar, ungdomstjänster och arbetslivet ut på mässan. Allt som allt ungefär 100 utställare är med.

Inger Aaltonen är regionchef för YES Österbotten som bland annat sysslar med fortbildning för lärare i företagsamhet. Hon tycker att årets mässa är riktigt lyckad.

- Det sprudlar av energi och företagsamhet. I mitt arbete ser jag att det här växer hela tiden. Vi får fler och fler skolor med i verksamheten, säger Aaltonen.

Bland unga företagare finns det en stor skara olika typer av företag representerade, från tjänsteföretag till produktionsföretag.

- Det som är glädjande speciellt i år är väldigt mycket sådant som man tillverkar och gör själv. Man fungerar inte som återförsäljare för en redan existerande produkt. Ungdomarna har verkligen tänkt till och funderat vad som är min grej, säger Aaltonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Upphandlingen av dagkirurgi har stoppats i Jakobstad

  Lagstiftning ställer hinder i vägen.

  Upphandlingen av dagkirurgi till Malmska sjukhuset i Jakobstad har stoppats av social-och hälsovårdsnämnden på mötet på tisdagkväll. Enligt ett utlåtande från social-och hälsovårdsministeriet kan sjukhuset från och med nästa år varken ha operationer som egen verksamhet eller som köptjänst.

 • Snart börjar vaccineringen mot vattkoppor

  Vaccin i Karleby och Kronoby i september.

  Vaccineringen mot vattkoppor börjar i september. På samkommunen Soites område börjar man snart samla in tillstånd av föräldrar med barn i skolåldern.

 • Antalet barn som vägrar gå till skolan håller på att öka

  Stark ångest, depression, spelmissbruk kan ligga bakom.

  Ett barn kan ha så stark ångest att gå till skolan att hen inte ens kan sätta sin fot på skolgården. Ett annat barn kanske sitter uppe och spelar hela natten och går därför inte till skolan på morgonen. Skolfrånvaro i ett barns liv betyder en väldigt stor ökad risk för utslagning eller marginalisering och nu ser det ut som om gruppen barn som inte går till skolan håller på att öka.

 • Hon ville ställa upp för flyktingarna

  Sara Bondegård är med i vänfamiljsverksamheten.

  Det kändes som att en del av världen kom in i mitt vardagsrum och mitt hjärta, säger Sara Bondegård från Kristinestad som deltagit i Röda Korsets vänfamiljsverksamhet i snart ett år.

 • Fler vänfamiljer behövs i Österbotten

  Asylsökande och flyktingar behöver stöd.

  Behovet av vänfamiljer är alltid stort eftersom hela Österbotten är ganska mångkulturellt. Tillströmningen av nya människor är konstant.

 • Tutorläraren ska digitalisera skolan

  Skolar övriga lärare i digitala hjälpmedel.

  Alla skolor i Finland ska numera ha en så kallad tutorlärare. En av tutorlärarens huvuduppgifter är att se till att skolan utnyttjar digitala hjälpmedel på ett vettigt sätt. I Yttermalax skola heter tutorläraren Camilla Willberg.

 • Korsholm sålde Södra Vallgrunds skola

  Skolan såldes för 113 000 euro.

  Södra Vallgrunds skola i Korsholm säljs för 113 000 euro. Det bestämde kommunstyrelsen på sitt möte på måndagskväll.

 • Tidtabellen för skorstensrivningen håller

  Dessutom innehåller den mindre tungmetaller än man trodde.

  Den en gång 75 meter höga industriskorstenen i tegel kommer att vara ett minne blott inom kort. Nu finns 30 meter kvar av den och rivningen har haft många motgångar på grund av sommarens ostadiga väder.