Hoppa till huvudinnehåll

Vilken är Pink Floyds bästa skiva?

Pink Floyd i flygaruniformer
Point me at the sky Pink Floyd i flygaruniformer Bild: Warner Music Pink Floyd

“We don´t need no education…”, dumdi dumdum dumdi dumdum. Där har vi en refräng som största delen av världen har hört någon gång. Men Pink Floyd är så mycket mer än bara “Another brick in the wall (Part II)” eller albumen The Wall och The dark side of the moon.

Bandet självt, eller åtminstone bandets management, har sedan 1994 jobbat på att sammanställa en mastodontbox som omfattar åren före The dark side of the moon. Med sina 27 cd- och dvd-skivor och diverse flyers och planscher och sjutummare är “The Early years 1965-1972”-boxen en tämligen uttömmande och framförallt dyr inblick i den tidiga eran av de psykedeliska mästarna.

Pink Floyd i Cambridge 1965. Syd Barret på biltaket.
Pink Floyd 1965 i Cambridge. Syd Barret på biltaket. Pink Floyd i Cambridge 1965. Syd Barret på biltaket. Bild: Warner Music. Pink Floyd,musik,progressiv rock,psykedelisk rock,Universitetet i Cambridge

Men visst finns det jobbig musik också på skivor som Ummagumma, A saucerful of secrets och Atom heart mother. Och filmerna som Pink Floyd gjorde soundtracket till? Vem minns “The Comittee”, “Zabriskie point”, “More” eller “La Vallée”? Gissade det, men det finns åtminstone ställvis finfin musik på bandets soundtrack till filmerna. I boxen finns tre av dessa filmer för den som vill förkovra sig i gammal hippiedoftande konstfilm.

Men vi rockpoliser älskar att käbbla och rangordna saker så vi ställer oss den svåra frågan:

Vilket är Pink Floyds bästa album?

Wish You Were Here (1975)
27.1% (68 röster)
The Dark Side of the Moon (1973)
21.9% (55 röster)
The Wall (1979)
14.3% (36 röster)
Animals (1977)
9.2% (23 röster)
The Piper at the Gates of Dawn (1967)
6.4% (16 röster)
Meddle (1971)
5.6% (14 röster)
The Division Bell (1994)
5.2% (13 röster)
The Final Cut (1983)
2.0% (5 röster)
A Momentary Lapse of Reason (1987)
2.0% (5 röster)
A Saucerful of Secrets (1968)
2.0% (5 röster)
Obscured by Clouds (1972)
1.2% (3 röster)
More (1969)
0.8% (2 röster)
The Endless River (2014)
0.8% (2 röster)
Atom Heart Mother (1970)
0.8% (2 röster)
Ummagumma (1969)
0.8% (2 röster)
Antal avgivna röster: 251

Onsdagen den 7.12 håller vi en Pink Floyd-kväll i Yle Vega med start klockan 17:30 där vi bjuder in några rockpoliser för att snacka om den tidiga eran av Pink Floyd och gå igenom boxens innehåll. Gå också med i Svenska Yles facebook-grupp "Rockpoliserna" om du vill snacka om Pink Floyd eller annan rock- och pop.

PS. Efter ett par veckors intensiva studier av boxen inför Pink Floyd-kvällen i Vega kan jag i korthet säga att boxen innehåller en hel del bra musik. Ljudkvaliteten är genomgående mycket hög förutom några enstaka litet sämre inspelningar såsom den supersällsynta liveupptagningen från ett gig i Stockholm 1967, litet innan Syd Barret stack från bandet. Den konserten saknar i praktiken sång p.g.a. tekniska problem när de spelade.

De sex enskilda boxarna kommer att finnas till salu separat men den avslutande sjunde boxen får man bara med detta megapaket. De centrala spåren i boxen är "Careful with that axe, Eugene" och "Set the controls for the heart of the sun" som jag vid det här laget nynnar på i sömnen. Men det finns att välja och vraka mellan olika perioder och den konstnärliga utvecklingen är spännande att se. Videomaterialet är helt galet omfattande, dock skulle jag ha önskat mer spännande grejer med Syd Barret. men det finns kanske inte så mycket videomaterial med honom.

En ordentlig bok där innehållet och den tidiga karriären gås igenom saknar jag också. Det är boxens största brist. Och trots att innehållet är en guldgruva för fans så är ju prislappen hårresande. I Finland får man punka ut med över 600€ i vissa affärer. Men man kan som sagt köpa de enskilda periodernas mindre boxar också.