Hoppa till huvudinnehåll

Vilken blir årets Finlandiaroman? Se direktsänd presskonferens kl. 14

Tommi Kinnunen, Riku Korhonen, Emma Puikkonen, Sirpa Kähkönen, Jukka Viikilä och Peter Sandström.
Tommi Kinnunen, Riku Korhonen, Emma Puikkonen, Sirpa Kähkönen, Jukka Viikilä och Peter Sandström. Bild: AOP / WSOY / Otava / Gummerus / Kustantamo S&S tommi kinnunen, riku korhonen, emma puikkonen, sirpa kähkönen, jukka viikilä och peter sandström.

Bland kandidaterna finns Peter Sandström med romanen Laudatur (Schildts & Söderströms/ Kustantamo S&S). Tremannajuryn som vaskade fram kandidaterna säger att det utkommit osedvanligt många lysande skönlitterära verk i år.

De övriga kandidaterna är:

Tommi Kinnunen: Lopotti (WSOY)
Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan (WSOY)
Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä (Otava)
Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet (WSOY)
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus)

"Historiskt hög nivå"

Det var redaktören Juha Roiha, chefen för Stockmanns varuhus i Åbo, tidigare chefen för Akademiska bokhandeln i Åbo Päivi Kuntze och översättaren Kaijamari Sivill som läste cirka 30 000 sidor (cirka 150 verk) var för att få fram dem som var värda en nominering.

- I år var det inte nog att boken är bra. Den måste vara lysande, beskrev Kuntze nivån på årets verk till Yle Uutiset.

Enligt Kuntze var det lätt att hitta minst 40 sådana böcker som något annat år hade varit med bland de allra främsta.

I år utses vinnaren av redaktören Baba Lybeck.

Fack-Finlandiavinnaren utses också

Sex kandidater tävlar om årets Fack-Finlandiapris. Vem av dem som får ta emot priset på 30 000 euro klarnar också i dag.

Kandidaterna för årets Fack-Finlandia är:

Heikki Aittokoski med verket Kuolemantanssi – Askeleita nationalismin Euroopassa.
Vesa Heikkinen och Tapio Pajunen med boken Kansalaistaito – Miten politiikkaa voi ymmärtää, jos sitä voi ymmärtää?
Marjo Kaartinen, Hannu Salmi och Marja Tuominen med Maamme – Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria
Harri Kalha men verket Rut Bryk: Elämän taide
Mari Manninen med Yhden lapsen kansa - Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret
Kimmo Ohtonen med sitt bidrag Karhu – voimaeläin

Nämnden som utsåg kandidaterna bestod i år av journalisten Anna-Stina Nykänen, Professor Kustaa Vilkuna och bibliotekschef Ulla Nygren.

I år är det Jörn Donner som utser vinnaren.

Priset instiftades år 1989 och delas ut av Finlands Bokstiftelse som erkänsla för en meriterad finländsk fack- eller lärobok.

I fjol gick priset till Tapio Tamminen med boken Kansankodin pimeämpi puoli.

Finlandiapriset för barn och ungdomar delas också ut

Den finlandssvenska författaren Lena Frölander-Ulfs bok Jag, Fidel och skogen (Schildts & Söderströms) är nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2016.

Det är en berättelse om ett barn som åker med till stugan trots att skogen, havet och att kissa i skogen när det är mörkt skrämmer. Den magiska skogen och dess underliga varelser skildras med barnets blick. Lena Frölander-Ulf har använt sig av samma skrapteknik där bilderna skrapas fram ur det svarta som hon också använde i Mörkerboken (2009) där Hannele Mikaela Taivassalo stod för texten.

- Det är en väldigt arbetsam metod, ett riktigt hantverke, säger Lena Frölander-Ulf. Senast lovade jag mig själv att aldrig mer. Men nu har det gått sex år och det blir ju faktiskt riktigt fint, även om jag säger det själv.

Pärmbild till Lena Frölander-Ulfs barnbok "Jag, Fidel och skogen"
Pärmbild till Lena Frölander-Ulfs barnbok "Jag, Fidel och skogen" Bild: Schildts & Söderströms förlag Lena Frölander-Ulf (författare)

Bland de sex nominerade verken finns såväl bilderböcker, fantasiäventyr som en postumt utgiven bok.

Till de övriga nominerade kandidaterna hör Katri Kirkkopelto med bilderboken Piki, som handlar om mobbning i grupp och gruppdynamik. Men också om att känna igen sina känslor och betydelsen av vänner.

Sanna Isto har tillsammans med illustratören Sami Saramäki skapat en värld i Sveaborgs tunnlar med boken Maan alaiset. Boken ställer frågor om vem vi är, vem vi vill vara och hur våra val påverkar andra.

Juuli Niemis roman Et kävele yksin får vuxna att minnas hur det är att vara ung. Huvudpersonen är Ada som är bara 15 år när den stora kärleken slår till och vuxenlivet ställer krav.

Siri Kolus lilla roman Kesän jälkeen kaikki on toisin skildrar en ung person som står inför ett val som kommer att förändra hens liv och göra hen till den hon vill vara.

Romanen Lumi av Seita Vuorela är postumt utgiven och skildrar invandrarungdomars upplevelser. Berättartekniken växlar mellan vardagsrealism och magisk realism på ett övertygande sätt.

Det är skådespelaren och sångaren Vuokko Hovatta som utser vinnaren i år. Prissumman är 30 000 euro. Vinnaren offentliggörs den 24 november 2016. Priset hette tidigare Finlandia Junior.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes