Hoppa till huvudinnehåll

Birdlife om fågelinfluensan: Ingen orsak till panik

Två viggar simmar i vattnet.
Två viggar simmar i vattnet. Bild: All Over Press Vigg,fåglar,havet,naturen,vatten,djur

Trots att man nu har påträffat fågelinfluensa på Åland finns det ingen orsak till panik, säger Birdlife Finland - fågelföreningarnas takorganisation.

Virusfyndet påverkar inte vanliga människors liv på något sätt säger Birdlife.

- Man kan fortfarande mata fåglar, och sätta upp fågelholkar, säger organisationens forskningschef Teemu Lehtiniemi. Det finns inga skäl att vara rädd för fåglar, säger han.

Evira utreder virustypen

Ännu vet man inte om den fågelinfluensa som påträffats i döda viggar i Lemland och på Vårdö är av den högpatogena typen - det vill säga den typ som orsakar svåra sjukdomssymptom.

Om så är fallet kommer det att leda till ett ökat skyddsbehov av vissa utrotningshotade sjöfåglar, säger Birdlife.

Två av de döda viggarna bar på H5-viruset men exakt vilken virustyp det är frågan om är ännu oklart. Evira analyserar nu viruset noggrannare för att ta reda på om influensaviruset är av den högpatogena typen H5N8.

Birdlife säger att fågelskådarna är i en nyckelposition nu. Om man påträffar flera döda sjöfåglar på samma ställe finns det skäl att kontakta myndigheterna.

Viruset nådde Sverige på onsdag

Tidigare i veckan nådde det högpatogena influensaviruset H5N8 Danmark. På onsdag påträffades det första fallet i Sverige då en knipa i Skåne konstaterades ha H5N8.

Viruset misstänktes också ha drabbat ett hönseri nära Helsingborg.

Gårdar som smittats av det högpatogena H5N8-viruset isoleras vanligen och besättningen avlivas av myndigheterna.

Virustypen H5N8 har inte smittat från fågel till människa.

Trots att människor inte får några symtom nu, uppmanar myndigheter till försiktighet. Jord- och skogsbruksministeriets konsultativa tjänsteman Katri Levonen sade i går att fågelinfluensaviruset har god omvandligsförmåga.

Om ett djur till exempel bär på två virustyper kan virus byta information med varandra och nya virustyper bildas.

Evira rekommenderade i går att tamfåglar hålls inomhus. Misstänkta symptom på fågelinfluensa ska rapporteras till veterinärmyndigheterna utan dröjsmål.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes