Hoppa till huvudinnehåll

Fredens klockor inviger julen i Vasa

Johanna Backholm och Max Jansson ringer i klockorna på Vasa torg. "Fredens klockor" kallas det nya inslaget i programmet på julöppningen.
Johanna Backholm och Max Jansson ringer i klockorna på Vasa torg. "Fredens klockor" kallas det nya inslaget i programmet på julöppningen. Johanna Backholm och Max Jansson ringer i klockorna på Vasa torg. "Fredens klockor" kallas det nya inslaget i programmet på julöppningen. Bild: Yle/Kati Enkvist. backholm

På lördag är det julöppning i Vasa. Förutom den traditionella fyrverkerishowen uppmärksammar man i år de som lever i krigshärjade områden.

Fredens klockor är ett nytt inslag i programmet under julöppningen. De svenska och finska församlingarna i Vasa står bakom initiativet.

- Det här är en återklang på kyrkklockorna som ringde i oktober. Då ringde Trefaldighetskyrkans klockor för Aleppo i två veckors tid, varje dag klockan 17. Det här klingar nu vidare i en lite mindre skala på torget. Eller mindre och mindre - klangen är kanske svagare, men det är flera klockor som ringer, säger Johanna Backholm, informatör för Vasa svenska församling.

På torget kommer Visit Vaasa att dela ut 200 klockor.

- De är inte så stora, men när vi är riktigt många blir det en jättemäktig känsla. Alla har det inte så bra som vi och det är viktigt att uppmärksamma, säger Max Jansson, vd på Visit Vaasa.

- Folk shoppar mera än annars kring julen, så är det. Men med klockringningen kan kyrkan ännu starkare föra fram sitt budskap och få oss att fundera på varför vi riktigt firar jul, säger Backholm.

Små röda stugor på torget

Nytt för i år är också de fem små stugorna som placerats på Övre torget invid busshållplatsen. En idé som Jansson hoppas ska återuppliva torget.

- Det är alltid en utmaning att få folk till torget. Men vi hoppas att stugorna ska ha dragningskraft. Det ser bra ut och jag hoppas idén fungerar, säger Max Jansson.

Fem röda stugor kan hyras av försäljare på salutorget i Vasa.
Fem röda stugor kan hyras av försäljare på salutorget i Vasa. Bild: Yle/Kati Enkvist. salutorget i vasa

Stugorna öppnar på lördagen i samband med julöppningen. Försäljare och företag har fått hyra in sig i stugorna.

På torget kommer julöppningen att inledas klockan 12 med tal av fullmäktigeordförande och riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Klockorna ringer klockan 16.45 och fyrverkerishowen startar klockan 17.