Hoppa till huvudinnehåll

Idrottare kämpar mot skam och utbrändhet – "det ställs otroliga krav på dagens ungdom"

Silja Frost på båten.
Silja Frost valde att inte sikta på OS i Rio de Janeiro. Silja Frost på båten. Bild: All Over Press Silja Lehtinen,silja frost

I fredagens Slaget efter tolv samlades OS-medaljören i segling Silja Frost (f. Lehtinen), landslagsorienteraren Fredric Portin och Christoph Treier som är idrottspsykolog och mental coach för att diskutera motiv och motivation inom elitidrott.

Elitidrottare har under karriären återkommande krissituationer. Det kan handla om målsättningar som inte går att uppnå, burnout mitt under träningsperioden eller rädslan över att inte prestera tillräcklig bra.

Vad är det för mening med elitidrott?

– För en idrottare handlar det i sista hand om att vinna och känslan man får av att vara bra på något, säger Silja Frost. Samtidigt uppmuntrar ju elitidrottarnas prestationer barn och övriga till att motionera och kanske själv tävla.

Jag kom fram till att elitidrotten inte bara handlar om en själv utan alla som stöttar och följer med idrotten.― Fredric Portin

Fredric Portin har alldeles nyligen rannsakat sig själv för att klargöra om det sist och slutligen är någon mening med det han håller på med, det vill säga elitorientering.

– Jag kom fram till att elitidrotten inte bara handlar om en själv utan alla som stöttar och följer med idrotten. Elit och motionsidrott hör ihop och lever i symbios. Därför finns det en större mening med elitidrotten.

Christoph Treier
Christoph Treier Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Pedersöre,christoph treier

Christoph Treier stöter i sitt jobb ofta på idrottare som går och grunnar över sin karriär och idrottens relevans.

– En idrottare som inte funderar på sådana saker tar inte sin idrott på allvar. Man måste också komma ihåg att idrott såsom till exempel musiken tillhör de stora underhållningsbranscherna med miljontals följare som lever med och får ut massor av elitidrotten på så vis.

Det är otroligt viktigt att lyssna på sig själv.― Silja Frost

Burnout lurar bakom knuten

En färsk studie visar att till och med unga idrottare som har uppskruvade målsättningar blir utbrända.

– Det blir all vanligare, säger Treier. Det är inte bara inom idrotten det händer utan det ställs i allmänhet otroliga krav på dagens ungdom.

– När en ung idrottare strävar efter att vara perfekt, en situation som ingen någonsin kommer att uppnå, då kommer pressen och burnout in i bilden.

– Det är otroligt viktigt att lyssna på sig själv, anser Frost. Jag hoppade ibland över morgonträningar då jag kände mig utmattad. Men det är faktiskt svårt att missa träningar.

– Att jag inte fortsatte till OS i Rio berodde på att hårdträningen inte längre lockade.

Fredric Portin.
Fredric Portin. Fredric Portin. Bild: SSL/Pirjo Valjanen fredric portin

– Om man sätter allt fokus i livet på idrotten så blir det problem. Om jag inte presterar i orienteringen så känner jag att jag inte fått någonting till stånd alls. För mig fungerar det nog bäst om jag har andra järn i elden också, funderar Portin.

En idrottare satsar så otroligt mycket på sin idrott. Då kan man lätt börja identifiera sig själv som människa med framgång som måttstock.― Christoph Treier

Vad är idrottare rädda för?

Leena Huovinen som under en längre tid fungerat som pastor för Finlands OS-trupp har ett svar på vad idrottare är rädda för när det är dags att prestera. Det handlar om rädslan över att man måste skämmas efteråt.

– Treier håller med Huovinen. En idrottare satsar så otroligt mycket på sin idrott. Då kan man lätt börja identifiera sig själv som människa med framgång som måttstock.

– I värsta fall kopplar man ihop sitt människovärde med en prestation eftersom egna och kanske hela nationens förväntningar ligger på ens axlar.

– Ofta är det media som skapar en massa orealistiska förväntningar, säger Frost.

– Det krävs verkligen starka individer för att klara av pressen och samtidigt kunna koncentrera sig på tävlingarna.