Hoppa till huvudinnehåll

Kalla kårar på Kåren

Akademiska spex-övningar.
Övningarna inför spexpremiären är i full gång. Akademiska spex-övningar. Bild: Yle/Christoffer Kaski akademiska spexet vid åbo akademi

Snart kommer kalla kårar att gå längs med ryggraden hos publiken på Kåren. Då uppförs nämligen de näst intill traditionsenliga föreställningarna som Akademiska spexet vid Åbo Akademi sätter upp.

Publiken kommer att bjudas på en klassisk skräckhistoria. Årets akademiska spex kommer nämligen att handla om en legendarisk greve från Transsylvanien.

- Temat för i år är Dracula, men med en liten twist, säger regissör Lasse Korpi. Dracula har det kanske inte lika bra som han vanligtvis har det.

Sammanlagt är spexet en produktion som kräver runt 40 personer. Att ordna ett spex är en tidskrävande process.

- Manuset tar form i januari, det vill säga nästan ett år innan premiären. Under våren skrivs manuset och låtarna klart. Under hösten rekryteras skådespelare, bandmedlemmar och dansare och övrig personal och sedan kör övningarna igång, säger Christian Saja, som fungerar som producent för spexet.

Jelka Björkqvist är en av årets skådespelare. Hon kommer att spela en psykologistuderande.

- Jag har alltid älskat att stå på scen så spexet är ett perfekt inslag i mitt studieliv, säger hon.

Årets föreställning är den sjätte i ordningen. Det första spexet framfördes år 2011. Alla spex i Åbo har framförts på Kåren, förutom förra året då man uppträdde på Studioscenen på Åbo Svenska Teater.

Spexare vid Åbo Akademi.
Lasse Korpi, Jelka Björkqvist, Riku Tuominen, Cecilia Juuti, Ida-Maria Sola och Christian Saja är redo för årets spexpremiär. Spexare vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Christoffer Kaski christian saja

Humoristiska låttexter

Riku Tuominen, som hunnit vara med i orkestern två gånger tidigare, fungerar nu som kapellmästare. Det innebär att han ansvarar för orkestern. I år består den av ett åttamannaband, medan inslag av allt från cello till DJ-utrustning.

- Musiken är väldigt viktig del av ett spex. Vi skriver nya låttexter till gamla melodier som är humoristiska och som anknyter till handlingen, berättar Tuominen.

Tuominen säger att det är stämningen i gruppen som gör att han är med år efter år.

- Det skapas en gemenskap inom produktionsgruppen som är unik, och jag får uppleva den år efter år, säger han.

Han får medhåll av Björkqvist.

- Det är spexfamiljen som gör det roligt. Och förstås att få stå på scen.

Skådespelaren Cecilia Juuti, som spelar en Grankullabo, tycker också att det är roligt att vara med.

- Man får skratta tillsammans med andra, man får skratta åt andra och man får skratta åt sig själv. Det är så härligt, säger hon.

Roligt att uppträda inför ny publik

Spexet har två föreställningar i Åbo i slutet av november och i januari 2017 åker hela produktionen på en miniturné till Helsingfors. Den 21 januari uppträder de på Suomalainen Yhteiskoulu.

- De två föregående åren har vi gett en föreställning i Vasa så nu vill vi ha omväxling och valde att åka till Helsingfors, säger Saja.

Skådespelarna ser fram emot att få uppträda i Helsingfors.

- Det ska bli intressant att se vad huvudstadsborna tycker om min Grankulladialekt, säger Juuti med ett skratt.

- Det ska bli roligt att få uppträda framför en ny publik med andra traditioner, säger Ida-Maria Sola, som också hon är skådespelare i årets spex och ska spela försäljare.

Blod, svett och tårar

Sola var med i spexet förra året, också då som skådespelare.

- Det var så roligt så jag beslöt mig för att vara med en gång till, säger hon.

Men ett spex är inte alltid enbart en dans på rosor.

- Man får nog offra en hel del blod, svett och tårar för det här, säger Korpi. Alla kan inte alltid komma överens. Men så är det väl ganska ofta när man samarbetar i så här stora grupper.

Juuti är rädd för att störa sina grannar.

- De börjar väl vara rätt så trötta på mig vid det här laget när jag övar repliker hemma, säger hon.

Björkqvist säger att spex är tidskrävande men väldigt roligt.

- Nog tar ju spexet sin tid eftersom vi övar ett par gånger i veckan och så måste man ju så klart öva hemma också. Men det är nog värt det för det är så roligt, säger hon.

Sola säger att hon ser fram emot premiären.

- Jag tycker det ska bli både spännande och roligt att få stå på scen och se hur publiken tar emot det som vi har jobbat på hela hösten.

Föreställningarna på Kåren går av stapeln tisdag 29.11 och onsdag 30.11 med start kl 18.