Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnan som planerade massmord i Karlebyskola ska sinnesundersökas

Kiviniityn koulu i Karleby.
Det var vid Kiviniitty skola i Karleby som kvinnan planerade döda åtminstone 40 personer. Kiviniityn koulu i Karleby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén karleby

Helsingfors tingsrätt dömer kvinnan som planerade massmord i Kiviniity skola i Karleby till sinnesundersökning. Såväl försvaret som åklagaren yrkade på att kvinnan skulle sinnesundersökas.

Tingsrätten anser ändå att det är ett klart fall att hon planerade utföra en skolmassaker i Karleby.

Att kvinnan ska sinnesundersökas är en mellandom. Hon kommer att hållas häktad i Tavastehus fängelse tills sinnesundersökningen är klar.

Kvinnan ska ha planerat döda åtminstone 40 personer i skolan. Hon hade beställt en 22-kalibrig pistol, patroner, två magasin, peppargas, ett stormgevär, ett avsågat hagelgevär och handgranater.

Enligt stämningsansökan planerade kvinnan att först gasa skolklassen med peppargas och därefter börja skjuta dem som befann sig i klassen. Hennes plan var att välja ett klassrum med så många personer som möjligt.

Dagsböter för två män

Förutom kvinnan åtalades två män för medhjälp till grovt brott mot liv och hälsa. De två männen åtalades också för skjutvapenbrott och narkotikabrott.

Vad gäller de två männen är fallet nu avklarat. Helsingfors tingsrätt dömer den ena mannen för skjutvapenbrott och narkotikabrott. Mannen får sjuttio dagsböter för sitt brott. Den andra mannen döms till 40 dagsböter för narkotikabrott.

Tingsrätten förkastade åtalet om medhjälp till grovt brott mot liv och hälsa.

Den ena mannen hade fått 2 600 euro av kvinnan för att han skulle skaffa vapen. Han hade också lovat att begå ett bankrån i Karleby samma dag då kvinnan angrep skolan, i syfte att förvirra polisen och ge kvinnan tillfälle att döda så många som möjligt. Tingsrätten ansåg att mannen inte hade planer på att skaffa vapen åt kvinnan utan han tänkte behålla pengarna han fick av henne.

Enligt stämningsansökan kände den andra mannen till att kvinnan planerade en skolmassaker. När han fick veta att myndigheterna kände till planerna raderade han alla meddelanden från kvinnan från sin dator. Tingsrätten ansåg inte att mannen gjort något aktivt för att dölja kvinnans planer.