Hoppa till huvudinnehåll

Reaktionär liberal förväntas bli franska högerns kandidat

Franska politikern François Fillon
François Fillon. Franska politikern François Fillon Bild: THOMAS SAMSON / POOL Frankrike,François Fillon,premiärval

I går kväll möttes François Fillon och Alain Juppé i en TV-debatt som lockade flera miljoner tittare. Även om de båda kandidaterna var oense om den franska 35-timmars veckan blev den två timmar långa debatten mycket lugn.

Det är den sista debatten innan Les Républicains, Republikanernas, kandidat till nästa års franska presidentval ska röstas fram av ett par miljoner väljare på söndag.

Kan inte kräva mer jobb men mindre lön

— Man kan inte kräva av de anställda att jobba mer och tjäna mindre, sade den liberala mittenpolitikern Alain Juppé angående arbetstiden.

Men den mer reaktionära liberalen François Fillon höll inte med.

— Det finns exempel på företag där de anställda accepterat att arbeta mer, utan löneförhöjning, sade han.

Båda kandidaterna, som tidigare varit premiärministrar, gav överraskande inga radikala lösningar gällande säkerhetsläget i det svårt terrorsargade Frankrike.

Om det så småningom kommer att bli tema för socialistpartiet är oklart, då François Hollande ännu inte avslöjat om han ställer upp i nästa års presidentval.

Fillon väntas vinna

Förra söndagen vann François Fillon otippat den första omgången av primärvalet med överlägsna 44 % av rösterna, mot Alain Juppés 28 %.

Nu visar opinionssiffror att Fillon kan vinna söndagens final med 65 % av rösterna.

Den franska konservativa politikern Alain Juppé.
Alain Juppé Den franska konservativa politikern Alain Juppé. Bild: EPA/YOAN VALAT Alain Juppé,Frankrike,politiker,presidentval

Bland annat förväntas många anhängare från starkt ifrågasatta populistiska partiet Nationella Fronten rösta på Fillon.

Många kritiker anklagar honom dock för att stå för ultrareaktionära katolska ideal och för vilja att inskränka på de homosexuellas rättigheter. Något som skapat stark oro i flera kretsar.

Hur Fillon ska tackla landets höga arbetslöshet, råda bot på fattigdomen som nu omfattar närmare nio miljoner av invånarna och öka investeringarna i Frankrike, blev det dock ingen större debatt om i går.

Inte heller rivalen Alain Juppé gav något svar på de frågorna.

Vän med Putin

Att Fillon är god vän med Vladimir Putin tycks dock inte skada förtroendet. Fast det är hos en gammal brittisk ledare han hämtar sin inspiration.

— Jag vill bli Frankrikes svar på Margaret Thatcher, sade François Fillon till Yle Vega häromdagen.

Politiskt vill han höja pensionsåldern till 65 år, avskeda 500 000 anställda inom den offentliga sektorn och organisera en folkomröstning för att kunna sänka antalet parlamentariker.

— Skär man inte genast ned i den offentliga sektorn får man ingen ordning på statens ekonomi och då försämras befolkningens levnadsstandard, sade han till mig och underströk att det är genast som reformerna måste börja.

Den som vinner högerns primärval på söndag anses ha stora chanser att bli Frankrikes näste president i valet nästa vår.

Johan Tollgerdt, Paris

Läs också