Hoppa till huvudinnehåll

Så firar du en stämningsfull och brandsäker advent

Pojke tänder det första ljuset i adventstaken.
Arkivbild. Grundregeln är att den som tänder ett ljus ska se till att det blir släckt. Är det ett barn som tänder ljuset faller ansvaret på den vuxna som är med. Pojke tänder det första ljuset i adventstaken. Bild: Kirkon tiedotuskeskus / Markku Pihlaja adventsljus

Julmys och julstress kan vara en farlig kombination. Petter Holmström från Pargas Frivilliga Brandkår delar med sig av sina bästa tips om hur man myser säkert i adventstider.

Lagom till första advent inleds också brandsäkerhetsveckan. Veckan firas från 26 november till den 1 december och i år lyfter man fram att största delen av bränderna beror på människans egen verksamhet. Det är med andra ord mer troligt att det börjar brinna för att du glömt på spisen, än att det uppstår en brand på grund av ett tekniskt fel i spisen.

Stämningsfull bild i jultider.
Tända ljus är mysigt i advent men se till att du kommer ihåg att släcka ljusen då du lämnar rummet. Stämningsfull bild i jultider. Bild: Deisgn Pics julpynt

Tända ljus, mysbelysning, matlagning och alkohol kan ställa till det

Petter Holmström, som är vice brandkårschef inom Pargas Frivilliga Brandkår tycker det är bra att brandsäkerhetsveckan firas just i början av advent eftersom det finns många brandrisker med vårt julfirande. Han lyfter fram att kombinationen julmys och julstress sällan är bra med tanke på brandsäkerheten.

Han tar speciellt fram fyra riskfaktorer då det gäller julfirandet, tända ljus, mysbelysning, matlagning och alkohol.

- Tända ljus är en ganska uppenbar säkerhetsrisk och här har många koll. Grundregeln är att den som tänder ett ljus också är den som ska se till att det blir släckt och att sista man som lämnar ett rum kollar så att där inte finns några levande ljus. Sedan gäller det också att se till att man har en ordentlig ljusstake som står stadigt och att ljusen inte står nära gardiner eller andra tyger som kan fladdra till.

adventsljus
Lämna aldrig tända ljus obevakade och placera dem inte nära gardiner. adventsljus Bild: Aarne Ormio annorlunda adventsljusstake

Då det gäller också att hålla koll på värmeljusen.

- Många brukar till exempel sätta många värmeljus på en bricka och tända eld på allihopa. Det kan se mysigt ut men är jättefarligt. Värmeljusen blir så heta att de värmer upp varandra. Först smälter stearinet och sedan förångas det och det bildas ett moln av brännbar gas ovanför brickan. Tar det här eld kan det blir en ganska stor eldboll av det hela.

Mysbelysningen både ute och inne är en andra riskfaktor då det gäller brandsäkerhet.

- Till en början gäller det att använda rätt sorts elbelysning. Ta inte ut något som är gjort för inomhusbruk. En risk är också att folk i jultider har en tendens att göra egna installationer. En regel är att man aldrig ska skarva ihop en skarvkabel med en annan och att man inte ska sätta för många ljusslingor i samma fördelningsdosa så att det blir överbelastad.

Ljusslinga
Belysning för inomhusbruk hör inte hemma ute. Ljusslinga Bild: Yle/Katja Mättö ljusslinga

Den tredje boven då det gäller julstöket och risken för bränder är matlagning. Skulle man få ett slut på spisbränder så skulle bränderna i hemmet minska med nästan en tredjedel.

- Det är ganska vanligt att mat glöms i spisen eller ugnen och att det då börjar brinna. Framförallt julstress ska man vara aktsam med så man i misstag inte glömmer något, säger Holmström.

En fjärde riskfaktor som är aktuell inte minst under jul är alkoholkonsumtion. Enligt statistiken så har upp till 70 procent av de som förolyckas i bränder varit påverkade av rusmedel. Alkohol ligger också bakom många bränder som orsakar kroppsskador och materiella skador.

- Ensamstående män hör till den största riskgruppen att dö i en i en eldsvåda och ofta har alkohol en roll i spelet.

Petter Holmström hoppas han inte måste rycka ut i jultider på grund av att någon glömt bort tända ljus eller glöm maten på spisen. Bild: Yle/Johanna Burman petter holmström

Kolla brandvarnaren och se till att ha säkerhetsutrustningen i skick

Även om man är försiktig gäller det att vara beredd om olyckan är framme. Petter Holmström har några goda råd då det gäller vad alla borde se till att ha hemma.

- Jag rekommenderar att man ser till att skaffa minst en ordentlig släckningsfilt. Man borde ha en släckningsfilt till hands vid riskområden som nära öppna eldstäder, i köket och i rum där det finns till exempel torktumlare och tvättmaskiner. Sedan ska man också se till att man ha en ordentlig handbrandsläckare och att man ser till att man vet hur den fungerar.

En sak man inte får glömma bor är att se till att brandvarnaren fungerar. Den 1 december firas den Nordiska brandvarnardagen och senast då gäller det att se till att brandvarnaren är i skick.

- Det är lagstadgat att man ska ha en brandvarnare hemma. Egentligen ska man trycka på testknappen och se till att brandvarnaren fungerar en gång i månaden, men i alla fall nu till jul lönar det sig att kolla brandvarnaren och byta batterier, säger Holmström.

Billig barndvarnare för hemmabruk.
Kom ihåg att kolla brandvarnaren den 1 december. Billig barndvarnare för hemmabruk. Bild: YLE/Rolf Granqvist brandsäkerhet
Brandsläckare.
Har du koll på hur brandsläckaren fungerar? Brandsläckare. Bild: YLE/Rolf Granqvist handsläckare

Ytterligare ett sätt att öka brandsäkerheten hemma är att ta hjälp av julstädningen.

- Det lönar sig definitivt att julstäda lite extra kring alla elapparater och samtidigt kolla att det är i skick och att alla uttag är hela. Då man ändå håller på att julstäda så lönar det sig också att dammsuga bakom till exempel diskmaskiner och kylskåp eftersom också de kan börja brinna. Damm kan fatta eld samtidigt som dammet hindrar nedkylningen av elapparaterna vilket ökar risken att det kan ta eld.

En dag på brandstationen

Brandsäkerhetsveckan inledas med evenemanget En dag på brandstationen som ordnas på över 350 brandstationer runt om i Finland. Under evenemanet som riktar sig till bland annat barnfamiljer får man lära sig viktiga brandsäkerhets färdigheter och bekanta sig med brandkårens verksamhet och utföra olika uppgifter. Till exempel får barnen testa på att klä på sig brandmännens utrustning och använda släckningsredskap.

Bland annat brandstationerna i Åbo, Pargas och Kimitoön håller öppet hus på lördag mellan klockan 10 och 14. Här kan du läsa mer om evenemanget och kolla vilken brandstation som närmast dig har öppet på lördag.