Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna grundade språkarbetsgrupp - "Målet är slopad obligatorisk skolsvenska"

Jordglob och pennor i skolan
Jordglob och pennor i skolan Bild: Yle/Monica Slotte pennor

Sannfinländarna har grundat en arbetsgrupp för att följa med de regionala språkförsöken och jobba för att helt avveckla skolsvenskan.

Vi ska granska hur de regionala språkförsöken fungerar, säger den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho, som också leder arbetsgruppen. Dessutom ska arbetsgruppen lägga upp en plan för hur den obligatoriska skolsvenskan kan avvecklas i hela landet.

Regeringen har som mål att röja undan onödiga normer och förbättra medborgarrättigheterna. En slopad obligatorisk skolsvenska passar in i det målet som hand i handske, enligt Terho.

Det är på tiden att de finländska ungdomarna får möjlighet att göra sina språkkunskaper mångsidigare.― Sampo Terho

Sampo Terho och Simon Elo, medlemmar i Sannfinländarnas riksdagsgrupp
Till arbetsgruppen hör bland annat Sampo Terho och Simon Elo. Sampo Terho och Simon Elo, medlemmar i Sannfinländarnas riksdagsgrupp Bild: YLE/Jaani Lampinen riksdagsgruppen

I arbetsgruppen ingår förutom Terho också de sannfinländska riksdagsledamöterna Juho Eerola, Simon Elo, Ritva Elomaa, Laura Huhtasaari, Sami Savio och Ville Tavio.

Regeringen har i regeringsprogrammet kommit överens om regionala språkförsök, där skolsvenskan ersätts med andra språk. Försöken ska enligt planerna börja nästa år.

Ett lagförslag som gör försöken möjliga ska landa på riksdagens bord under våren.