Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo kan få en egen simhall

Simskola i Britas november 2015
Simskola i Britas november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan britas simhall

Flera politiker i Sibbo vill utreda om kommunen kan få en egen simhall. De Sibbobor som Yle Östnyland har talat med är glada över förslaget. Enligt dem ligger den närmaste simhallen för långt borta.

Behöver Sibboborna en egen simhall? Och skulle kommunen ha råd med det?

Det borde utredas, anser 17 fullmäktigeledamöter som har lämnat in en motion om att utarbeta en projektplan. Motionen tas upp i fritidssektionen på måndag och förslaget är att sektionen understöder den.

Simhallen skulle i första hand placeras i Nickby, medan alternativ två skulle vara Söderkulla.

Tapio Virtanen (SDP) som har skrivit motionen säger att en simhall har funnits på önskelistan i flera år men att mer akuta investeringar har gått förbi den. Nu ser Sibbos ekonomi ut att stabiliseras och därför borde kommunen räkna ut om man har råd med en hall.

Sibbobor understöder

Vi frågade några Sibbobor om de behöver en egen simhall.

Inka Ekman understöder idén.

- Mina möjligheter att åka till simhallen är begränsade, också med kollektivtrafik. Jag är mamma till ett litet barn, vi har bara en bil i hushållet och då min man har den kan vi inte åka och simma.

Ekman tror att en hall skulle byggas i Söderkulla, men hon skulle gärna se den i Nickby. För henne räcker det om hallen har en vuxen- och en barnsida.

En simhall är ungefär det enda som saknas. Jag åker själv till Gårdsbacka (i Helsingfors) och det är ungefär 20 kilometer hemifrån.― Petri Mikkonen

Tonåringarna Nicolai och Mats understöder tanken på en simhall. De åker till Borgå simhall två, tre gånger i månaden, men bara om de får bilskjuts.

- Till Nickby eller Söderkulla skulle man komma med buss och inte behöva skjuts till exempel av föräldrarna.

Pojkarna berättar att skolan erbjuder simning bara under speciella motionsdagar, eftersom vägen till Nordsjö simhall i Helsingfors är för lång för ett besök under gymnastiktimmen.

- Simhallen borde vara ungefär som den i Borgå. Inte behöver den vara särskilt stor för att locka turister eller något, men några bassänger och hopptorn.

Motionssimmarens långa väg till hallen

Petri Mikkonen skrockar när han får frågan om Sibbo borde ha en egen simhall.

- Det är ungefär det enda som saknas. Jag åker själv till Gårdsbacka (i Helsingfors) och det är ungefär 20 kilometer hemifrån.

Mikkonen simmar tre gånger i veckan och avståndet känns långt. Han har aldrig tidigare bott så långt från en simhall.

- Söderkulla skulle vara en bra plats, eftersom jag bor här nära. Men jag skulle också åka till Nickby.

Tekniska direktören: ett försiktigt nej

Ilari Myllyvirta, teknisk direktör i Sibbo, tror inte att kommunen har råd att bygga en simhall just nu.

- Sibbos resultat är positivt men kassaflödet negativt och kommunen skuldsätts allt mer, trots tillväxten.

Simmare i vattnet i simhallen.
Snart kanske Sibboborna får plaska i en egen simhall. Simmare i vattnet i simhallen. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik hygienvecka

Beslutsfattarna är de som beslutar om saken, säger Myllyvirta, men enligt honom Sibbo har ännu en bit att gå innan kommunens ekonomi är balanserad.

Kommunen för splittrad

Sibbo är en stor kommun med flera centra och mycket befolkning ute på glesbygden.

- Om 20 000 personer bodde i en enda tätort, skulle där finnas en hall. Men i Sibbo skulle en hall endast tjäna dem som bor i samma tätort. Till exempel i Nickby är det 4 500 personer, det är för lite.

Dessutom använder Sibboborna simhallar i närliggande städer, som Borgå, Helsingfors, Träskända och Kervo, påpekar Myllyvirta.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland