Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä bestrider att hans släktingars bolag påverkade Terrafamebeslut

Statsminister Juha Sipilä.
Statsminister Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Juha Sipilä,Finlands statsminister,Centern i Finland,politiker i Finland

Statsminister Juha Sipilä skriver på sin blogg att han inte har någon information om den beställning som bolaget Katera Steel som ägs av hans släktingar fått av det statliga gruvbolaget Terrafame.

Sipilä bestrider att finansieringen av Terrafames gruva skulle ha påverkats av att hans släktingar hade möjlighet att få beställningar av gruvan. Yle rapporterade i dag att Katera Steel har fått en betydande beställning av gruvan.

Bolagets huvudägare är Sipiläs morbröder och kusiner.

- Att man överhuvudtaget kommer att tänka på att det skulle finnas ett samband säger nog mer om den som frågar. Jag skulle aldrig komma på tanken, skriver Sipilä i sin blogg.

Enligt Sipilä var det förnuftigare att investera hundra miljoner euro av skattebetalarnas pengar i Talvivaaragruvan än att avveckla gruvverksamheten - det hade kostat hundratals miljoner euro mer.

Sipilä betonar att Katera Steel enligt hans uppgifter fick beställningarna via en konkurrensutsättning som utfördes av konsultbolaget Pöyry. Sipilä säger att han inte har någon informationen om konkurrensutsättningen eller vem som vann den.

- Jag har ingen information om bolagets affärsverksamhet och jag kan inte kräva näringsförbud åt alla mina släktingar på grund av mina uppgifter som statsminister.

Investeringsbolaget Fortel Invest, som statsministern år 2013 överförde till sina barn, äger i dag fem procent av Katera Steel.

Läs också