Hoppa till huvudinnehåll

Trafiksäkerhetsexpert: Alldeles för få Åbobor använder reflex

Mörk gata i Raseborg
Kom ihåg reflexen! Under de mörkaste månaderna sker flest olyckor vid övergångsställen. Arkivbild tagen i annat sammanhang. Mörk gata i Raseborg Bild: YLE/Pia Santonen trafikolycka,mörk gata

Största andelen olyckor vid övergångsställen sker under september, oktober och november, det vill säga under de mörkaste månaderna på året. Åbo toppar statistiken för flest olyckor i förhållande till antalet invånare. Trots ivriga kampanjer som påminner om hur viktigt det är med reflex, är det många som lämnar reflexen hemma.

- Det sunda förnuftet säger ju att man ska använda reflex. Vill man vara någon form av föredöme för någon annan så ska man ha reflex. Jag har reflex runt båda armarna och så har jag några som är fastsydda färdigt på kläderna. Jag tycker att människor blir bättre och bättre för varje år att använda reflex så jag tror att kampanjerna börjar fungera. Men när man kör bil reagerar man nog på hur många som inte använder reflex , säger Rolle Karlsson.

Rolle Karlsson
Rolle Karlsson. Rolle Karlsson Bild: Yle/Lina Frisk rolle karlsson
Esa Nokelainen
Esa Nokelainen. Esa Nokelainen Bild: Yle/Lina Frisk esa nokelainen

- För tillfället vet jag inte var min reflex är. Jag har en, men jag vet inte var den är. Det känns jobbigt att sätta på sig en extra pryl. Jag tycker inte att det är så nödvändigt. Jag skulle kanske börja använda reflex ifall jag skulle vara med i någon nära ögat - situation eller om det skulle vara lag på att man måste bära reflex. Det är lite som med cykelhjälm, man måste inte så jag använder inte, säger Esa Nokelainen.

- Jag har tre reflexer som min flickvän satt på min jacka. Jag tyckte att det skulle räcka med en reflex, men hon tyckte jag behövde flera för att jag har så mörka kläder, säger Mesfin Abaya.

Mesfin Abaya
Mesfin Abaya. Mesfin Abaya Bild: Yle/Lina Frisk mesfin abaya
Ada Selänniemi
Ada Selänniemi. Ada Selänniemi Bild: Yle/Lina Frisk ada selänniemi

- Jag har en reflex på min jacka och så har jag en på min ryggsäck. Jag tycker det är jätteviktigt att använda reflex. När jag själv kör bil tycker jag det är skrämmande när man inte ser fotgängare, säger Ada Selänniemi.

- Jag tycker att folk är ganska plikttrogna i Åbo och använder antingen reflex på ärmen eller sådana som hänger från fickan. Jag tror att man kunde uppmuntra människor att använda reflex ifall man skulle dela ut mer gratis, säger Emil Kaukonen.

Emil Kaukonen
Emil Kaukonen. Emil Kaukonen Bild: Yle/Lina Frisk emil kaukonen
Hanna Ylöstalo
Hanna Ylöstalo. Hanna Ylöstalo Bild: Yle/Lina Frisk hanna ylöstalo

- Jag gör pinsamt lite för att synas. Jag använder inte reflex även om jag vet att jag borde. I en stad finns det så mycket lampor och tydliga ställen där fotgängare går så jag tänker att det inte behövs. Jag skulle säkert börja använda ifall någon gav mig en snygg reflex. Jag tror det finns en efterfrågan på fina reflexer som inte är för dyra, säger Hanna Ylöstalo.

Endast hälften använder reflex

Ungefär hälften av alla åbobor använder reflex, men enligt Tapio Heiskanen, kontaktchef på Trafikskyddet, är det inte tillräckligt. Alla borde använda reflex.

- Reflexproblemet är på tapeten varje höst. Vissa upplever att de inte behöver reflex för att de rör sig mycket med bil. Andra har glömt att sätta fast den på jackan och lämnat den på botten av byrålådan., säger Heiskanen

Trafikskyddet för en aktiv kampanj på sociala medier i hopp om att fler ska tänka på att synas bättre i trafiken. Heiskanen påminner att det är extra mörkt just nu eftersom det inte finns någon snö. Det gör det ännu svårare att se fotgängare.

Förra året skedde 47 olyckor med fotgängare inblandade i Egentliga Finland. De flesta skedde vid den här tiden på året. Heiskanen uppmanar därför alla bilförare att köra saktare vid övergångsställen för att hinna reagera ifall det kommer en fotgängare.

- Men alla fotgängare ska komma ihåg att de måste synas för att bilisten ska kunna väja. Det är många tonåringar som inte använder reflex eftersom kompisarna inte heller använder. Föräldrarna skulle kunna fästa någon reflex på ryggsäcken och välja en reflex som tonåringen tycker att passar hens stil. Om inte tidigare, så är det en ypperlig julklapp.

Heiskanen rekommenderar alla att använda reflexväst och hängande reflexer i knähöjd. När man köper reflex ska man komma ihåg att kontrollera att den är CE-märkt och godkänt av EU för att vara säker på att den fungerar som den ska.

Redaktör: Lina Frisk

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland