Hoppa till huvudinnehåll

FNB: Sipilä har bett JK utreda om han är jävig

Juha Sipilä besöker Terrafame
Juha Sipilä besöker Terrafame Bild: Yle Juha Sipilä

Statsminister Juha Sipilä har själv bett justitiekanslern utreda om han är jävig, skriver tidningen Ilta Sanomat med FNB som källa. Fallet gäller regeringens beslut att ge tilläggsfinansiering till gruvbolaget Terrafame.

Fallet gäller regeringens beslut att ge ytterligare hundra miljoner euro till det statsägda gruvbolaget Terrafame som driver gruvan Talvivaara. Sipilä berättar för FNB att hans stab har varit i kontakt med justitiekanslern på lördag morgon.

Yle rapporterade i går att det statsägda gruvbolaget Terrafame har gett ett företag som ägs av Sipiläs släktingar en beställning på en halv miljon euro.

Sipiläs barn äger 5 procent

Företaget som har fått bestälningen heter Katera Steel Oy och är beläget i Kajana. Det är grundat av Sipiläs morfar och statsministerns kusiner och morbröder är storägare. Också Sipiläs tidigare investeringsbolag Fortel Invest som nu drivs av hans barn äger 5 procent av Katera Steel.

Sipilä överförde Fortel Invest på sina barn för tre år sedan för att kunna verka inom politiken utan jäv.

Sipilä teg hela dagen

Beskedet att Sipilä har kontaktat justitiekanslern nådde offentligheten på lördag kväll, efter att politikerkolleger i regeringen och oppositionen dagen lång har krävt en objektiv utredning av om Sipilä är jävig.

Sipilä har hävdat att han inte kände till Terrafames beställning till släktingarnas bolag och har beskyllt Yle för insinuerande rapportering.

"För stora beslut för misstankar om jäv"

Finansminister Petteri Orpo (Saml) samt partiledarna Antti Rinne (SDP) och Ville Niinistö (de Gröna) har under lördag krävt en offentlig utredning.

Det inte ska få uppstå osäkerhet kring jäv i så här stora och betydande beslut, skrev Ville Niinistö i ett inlägg på Facebook på lördagen.

– Ett möjligt jäv är en relevant fråga, som måste utredas, skrev Niinistö.

Ilta Sanomats artikel som grundar sig på material från Finska notisbyrån (FNB) hittar du här.

Läs mera:

Orpo och Rinne: Vi kräver utomstående utredning av Sipiläs agerande

Både oppositionens och regeringens toppnamn anser att justitiekanslern borde bedöma statsminister Juha Sipiläs agerande i uppståndelsen kring Terrafame och ett bolag som Sipiläs släktingar äger.

Uppdaterad 30.11.2016 kl. 09.03: Artikeln uppdaterades med taggar, bl.a. "Juha Sipilä"

Läs också