Hoppa till huvudinnehåll

”Fotboll är för riktiga män” – Premier League trotsade hatet med regnbågskampanj

Mancheser Citys kapten Fernandinho har på sig en regnbågsbindel.
Manchester Citys Fernandinho hörde till "regnbågskaptenerna" på lördag. Mancheser Citys kapten Fernandinho har på sig en regnbågsbindel. Bild: All Over Press Fernando Luiz Rosa,Premier League,Regnbågsflaggan,regnbågsbindel,HBTQ

“Håll den här skiten utanför fotbollen”. ”Det finns inget samband mellan homosexualitet och fotboll”. Premier Leagues stöd för hbtq-spelare och -fans föll inte alla i smaken. På lördag tog sig regnbågen in på fotbollsplanerna i England.

Det finns väldigt få öppet homosexuella manliga fotbollsspelare – svenska Anton Hysén hör till undantagen. Varför? Klimatet på läktaren och i machokulturen i omklädningsrummen pekas ofta ut som negativa faktorer.

Opinionen var minst sagt delad inför Premier Leagues kampanj, i samarbete med bland annat rugbyförbundet. Spelare hade på sig regnbågssnören och kaptenerna regnbågsbindlar på lördag. Också reklamskyltar var regnbågsinspirerade.

En spelare i Premier League har på sig regnbågssnören.
Så här såg många spelares snören ut på lördag. På bild Championship-laget QPR:s spelare Nedum Onuoha. En spelare i Premier League har på sig regnbågssnören. Bild: imago/BPI/ All Over Press Regnbågsflaggan,regnbågssnören,HBTQ,HBTQ-rörelsen

På torsdag bytte Premier Leagues officiella Facebookkonto profilbild till en i regnbågsfärger. 160 000 gav tumme upp – men många var också rosenrasande.

Skip Facebook iframe

Fräna kommentarer

”Låt oss hålla oss till fotboll och bara fotboll, ingenting mindre, ingenting mer” och ”håll politiken utanför fotbollen, snälla” hörde till de rumsrena kommentarerna som fått tumme upp tusentals gånger på Facebook.

Andra var mer fräna i sina uttalanden:

”Håll den här skiten utanför fotbollen”. ”Kommer heterosexuella att stödas? Äckligt”. ”Det finns inget samband mellan homosexualitet och fotboll”. ”Fotboll är för riktiga män”.

Hoppa över Twitterpostning

Förbundets ordförande: Jag skäms

Det var precis därför som Premier Leagues regnbågssatsning är så viktig, menade andra i kommentarsfälten på sociala medier.

– Fantastiskt arbete, Premier League. Hatet här visar precis varför ni behöver starta fler liknande kampanjer, var en åsikt.

Det engelska fotbollsförbundets ordförande Greg Clarke sade förra månaden att han skäms över att ingen spelare i Premier League vågat komma ut ur skåpet.

Enligt The Guardian sade Clarke att det antagligen finns homosexuella spelare i Premier League. Han tror också att en öppet homosexuell spelare skulle få stå ut med glåpord från läktarhåll.

Hbtq-rörelsen är en vital del av vår gemenskap.― Richard Scudamore, Premier League-chef

Undersökning: Åtta procent tolererar inte homosexuella

Enligt en undersökning utförd i Storbritannien med fler än 4 000 respondenter skulle åtta procent sluta följa med sitt favoritlag om det skulle finnas en öppet homosexuell spelare i truppen.

Femtio procent sade sig ha hört glåpord riktade mot homosexuella på läktaren.

Nu vill Premier League ändra på det.

– Hbtq-rörelsen är en vital del av vår gemenskap, säger Premier League-chefen Richard Scudamore.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

 • Norge uppmärksammar sexårsdagen av Utøyamassakern

  Minnesstunder ordnas i Oslo och på Utøya.

  Norge stillnar i dag för att hedra offren för terrordåden den 22 juli 2011. Det är i dag sex år sedan attentaten på Utøya och i Oslo som skakade hela världen.

 • Tyskland vann igen utan att övertyga

  Italien kämpade tappert men förlorade 1–2.

  Tyskland stod inte heller i sin andra match för en insats som ger de argaste rivalerna om EM-titeln skrämselhicka. Italien stretade emot men förlorade med 1–2.

 • SIF:s Roope Auvinen tionde i slägga i U20 EM

  Ingåbon blev dryga två meter från sitt personbästa.

  Sjundeå IF:s Roope Auvinen kom på tionde plats i släggkastning i EM-tävlingarna för under 20-åringar på fredag kväll. Europamästerskapen i åldersklassen avgörs i italienska Grosseto.

 • Palestina bryter all officiell kontakt med Israel

  Israel installerade förra veckan metalldetektorer.

  Palestinas president Mahmoud Abbas sade på fredagen att Palestina kommer att bryta all officiell kontakt med Israel tills metalldetektorerna tas bort från Tempelberget, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport