Hoppa till huvudinnehåll

Magiker tar över österbottnisk småstad i ny film

Anton Nylund och Leonid Lopatin.
Anton Nylund är en av skådespelarna i "Tärningen är kastad", medan Leonid Lopatin har skrivit manus och regisserat filmen. Anton Nylund och Leonid Lopatin. Bild: Yle/Roger Källman anton nylund

"Tärningen är kastad" är namnet på en långfilm som har spelats in i Jakobstad med omnejd. Den handlar om en magiker från en annan tid, som manipulerar en österbottnisk småstads invånare i sitt magiska spel.

- Magikern ger uppgifter till alla och "trycker på deras knappar", säger Leonid Lopatin, som är hjärnan bakom projektet och har skrivit manus samt regisserat filmen.

Det var för tre år sen som Leonid fick idén till filmen och började diskutera om den med sina vänner. En av de saker som man tog upp i ett tidigt skede var målgruppen, publiken:

- Vem går mest på bio? Jo, 12-27 åringar. Så funderade vi på vilka teman som är populära nuförtiden. Nå det är mystik, något som passar mig bra, säger Leonid.

En actionfilm hade varit svår att ta sig an, säger han. Där kan man inte tävla med Hollywoodfilmerna och deras budgetar.

Leonid säger att det är viktigt att planera ett sånt här projekt på förhand. Bakom den kreativa processen ligger en hel massa organisationsarbete.

Leonid är utbildad konstnär och har också studerat arkitektur. Utbildningen har varit till stor hjälp då han har byggt upp scenerna i filmen och skapat intressanta bilder.

Mystik och humor

Leonid har sökt starka personligheter för att spela karaktärerna i filmen. Ibland har han stoppat människor som han har mött på gatan för att prata och bjuda in dem till projektet.

Anton Nylund är en av skådespelarna i filmen. Han har varit med i ett av Leonids tidigare projekt, då Anton gick i lågstadiet.

- Det är mycket mystik och humor i filmen, det har varit roligt att vara med, säger han.

Filmens språk är svenska, men den är textad till både finska och engelska. Leonid tänker sända den till olika festivaler för att kolla intresset.

- Till exempel till Cannes. Varför inte, man måste försöka, säger Leonid.

Filmens handling är ganska komplicerad och det är viktigt att publiken hänger med i alla vändningar. Leonid berättar om en testvisning man hade för vänner:

- I en paus tände vi belysningen i salen och mina vänner sade "Det är bra! Fantastiskt"

Anton håller med. Han säger att i slutet av filmen tänkte han "jag vill se tvåan nu medsamma".

Då "Tärningen är kastad" nu äntligen är klar så ser Leonid redan framåt mot en uppföljare. Han har också planer på att göra en komedifilm.

Trailern för "Tärningen är kastad" kan du se på Youtube. Filmen har premiär i Schaumansalen i Jakobstad den 1 december.