Hoppa till huvudinnehåll

Marit af Björkesten: Viktigt att det görs barninnehåll på finlandssvenska

Marit af Björkesten och petra Holm på BUUdagen 2016
Marit af Björkesten och Petra Holm välkomnar gäster under BUU-dagen i Helsingfors Marit af Björkesten och petra Holm på BUUdagen 2016 Bild: Yle/Björn Udd Marit af Björkesten,buu-dagen 2016

Yles barnprogram har hård konkurrens av utländska barnprogram på nätet. Samtidigt är det väldigt viktigt att barn kan känna igen sin egen miljö i barnprogrammen.

- Vår målsättning är att finlandssvenska barn ska kunna känna igen sig och få bekräftelse i barnprogrammen, säger Svenska Yles direktör Marit Af Björkesten på BUU-dagen i Helsingfors.

Då man tävlar med internationella jättar måste man hänga med i tiden.

- Det som fungerade för tre år sedan fungerar nödvändigtvis inte längre. Vi måste hela tiden följa med hur barnen använder medier och sedan anpassa oss till det, säger af Björkesten.

Nya mobilförsök

BUU-klubben lanserar snart en egen applikation för digital lek. BUU-appen finns att ladda ner från och med mitten av december. Också den tryckta julkalendern kommer att ha en mobil del.

- Då man öppnar en lucka kan man scanna innehållet i luckan med sin mobil med hjälp av Yle AR appen. Då får man se en videosnutt eller höra en berättelse, som har något att göra med julkalendern i tv, säger Petra Holm, ansvarig producent för barnprogrammen.

En flicka testanvänder BUU-appen under BUU-dagen
BUU-appen var i hård testanvändning under BUU-dagen En flicka testanvänder BUU-appen under BUU-dagen Bild: Yle/Björn Udd BUU-klubben,applikationer,buu-dagen 2016

Yle utvidgar också barnens arena.

- Det är viktigt med barnens arena. Där jobbar vi både med användarupplevelsen och mer innehåll. Vi vill ju nå ut till barnen, säger Holm.

Hon säger att programmen alltid har ett syfte. De vill inspirera och engagera barnen och få dem att se på något ur en ny vinkel. Relevanta teman som kompisskap, social kompetens, fysik fostran och att äta rätt är något BUU-klubben koncentrerat sig på under den senaste tiden, alltid ur ett underhållande och lekfullt perspektiv.

En av årets roligaste dagar

BUU-dagen tycker hon att är en viktig del av Svenska Yles barnprogram.

- Det är så fin och förväntansfull stämning, säger Holm.

Af Björkesten tycker att BUU-dagen är en av de roligaste dagarna varje år.

- Det är roligt att se hur viktig BUU-dagen är för barnen. När man ser hur mycket barnen väntat på att få träffa programledarna förstår man hur stora förebilder de är, säger af Björkesten.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
  • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

    Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

    Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

  • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

    Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

    Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn