Hoppa till huvudinnehåll

Orpo och Rinne: Vi kräver utomstående utredning av Sipiläs agerande

Statsminister Juha Sipilä.
Juha Sipilä informerade nyligen om hundra miljoner euro statlig tilläggsfinansiering till gruvbolaget Terrafame. Statsminister Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Juha Sipilä

Både oppositionens och regeringens toppnamn anser att justitiekanslern borde bedöma statsministern Juha Sipiläs agerande i uppståndelsen kring Terrafame och ett bolag som Sipiläs släktingar äger.

SDP:s ordförande Antti Rinne kräver att statsminister Juha Sipilä (C) ska reda ut misstankar om eventuellt jäv i offentligheten.

Det här kan man inte sopa under mattan― Antti Rinne, ordförande SDP

Yle rapporterade i går att det statsägda gruvbolaget Terrafame har gett företaget Katera Steel Oy en beställning på en halv miljon euro. Företaget ägs av Sipiläs släktingar.

Affären inträffade strax efter att regeringen meddelade att staten ger det problemdrabbade Terrafame tilläggsfinansiering på hundra miljoner euro.

– Det här kan man inte sopa under mattan på något sätt. Nu måste statsministern komma ut, sade Rinne till Yle på Helsingfors-Vanda flygplats.

SDP:s ordförande Antti Rinne
Antti Rinne föreslår att justitiekanslern ska ta tag i saken. SDP:s ordförande Antti Rinne Bild: Mikael Crawford/Yle Antti Rinne

Vill ha objektiv utredning

– Jag tycker att det här måste redas ut objektivt av utomstående krafter. Jag tycker att justitiekanslern eller till exempel riksdagens revisionsutskott är lämpliga för att utreda fall som det här.

Rinne anser att situationen innehåller element, som kan innebära jäv. Han hoppas att Sipilä har tänkt på det här då han har verkat i det finanspolitiska ministerutskottet och i statsrådet.

Näringslivsminister Olli Rehn (C) berättade tidigare i dag i Yle TV1:s Ykkösaamu, att Sipilä inte hade information om att Katera Steel ska få en beställning av Terrafame då han fattade beslut om Terrafames tilläggsfinansiering. Rinne godtar inte förklaringen. Han betonar att ansvaret för jäv alltid ligger hos personen i fråga.

Juha Sipilä har anklagat Yles rapportering för att vara insinuerande. I sin blogg i fredags skrev Sipilä till exempel: "jag godkänner inte att mina barn och släktingar smutskastas på grund av min ställning". Rinne tycker inte att Sipilä kan komma undan genom att kritisera journalister.

– Det här handlar rent och slätt om statsministern har agerat så som man ska i hans ställning. Har han utvärderat sin jävighet och agerat så att andra också kan bedöma situationen?, säger Rinne.

Orpo vill ha korten på bordet

Petteri Orpo.
Petteri Orpo är Juha Sipiläs regeringskamrat. Petteri Orpo. Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet

Också finansminister Petteri Orpo (Saml) anser att Sipiläs eventuella jäv måste utredas. I en intervju med Lännen Media säger Orpo att han väntar på att justitiekanslern ska utreda fallet.

– Jag har inte sådan information att jag kunde avgöra om det är rätt eller fel, men med tanke på den offentliga diskussionen är det bra att jävfrågan utreds, säger Orpo till Lännen Media.

Orpo säger att utgångspunkten för att den tidigare affärsmannen Sipilä kan verka i politiken är, att han har gett upp sitt ägande i samtliga bolag.

– Juha Sipilä har själv sagt att han inte har varit jävig på grund av de här arrangemangen, men vi får se då vi har noggrannare information.

Hoppa över Twitterpostning

Orpo tillade på Twitter på lördag eftermiddag att han inte har minsta misstanke om att kopplingarna skulle ha påverkat beslutsfattandet. Orpo och Sipilä har under lördagen också munhuggits om nya nedskärningar blir nödvändiga i Finland.

Ville Niinistö inne på samma linje

De grönas ordförande Ville Niinistö.
Ville Niinistö skriver i ett inlägg på Facebook att det inte ska få uppstå osäkerhet kring jäv i så här stora och betydande beslut. De grönas ordförande Ville Niinistö. Ville Niinistö,Gröna förbundet,Partiordförande

Också de Grönas ordförande Ville Niinistö kräver att Sipiläs agerande ska utredas.

– Ett möjligt jäv är en relevant fråga, som måste utredas, skrev Niinistö i ett inlägg på Facebook på lördagen.

Statsminister Sipilä ville inte kommentera kollegernas krav till Yle på lördagen.

Artikeln är ursprungligen skriven av Teemu Hallamaa på finska. Den är lätt modifierad och översatt till svenska av Svenska Yle.

Läs också