Hoppa till huvudinnehåll

Orpo spår nya nedskärningar på upp till 2 miljarder - Sipilä tonar ner

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet,politik

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo anser Finlands ekonomi mår dåligt och säger att nya nedskräningar blir ett måste i vår. Sipilä tar avstånd - "det är verkligen inte klart att vi skär ner mer".

Enligt Orpo (Saml) mår den finska ekonomin mår dåligt. Han anser att strukturella förändringar i arbetslivet oundvikliga.

- Jag är mycket oroad över Finlands ekonomi. Nästa vår måste vi ha både vilja och mod att fatta nya beslut så att vi kommer vidare, säger han.

Orpo sade vid Samlingspartiets fullmäktigemöte i S:t Michel i dag att det kan bli aktuellt med ytterligare nedskärningar, på upp till 1-2 miljarder, om ekonomin inte klart vänder.

Sipilä tar avstånd

Statsminsiter Juha Sipilä (C) tar avstånd från Orpos varningar om ytterligare nedskärningar i Finland.

– Det är verkligen inte klart att vi skär ner mer. Verkligen inte, sade Sipilä till Yle på Centerns partifullmäktige i Torneå.

Sipilä sade att det är osannolikt att det behövs ytterligare nedskärningar utöver de miljardinbesparingar som regeringen redan har fattat beslut om.

– Om planerna håller behöver vi inte mer nedskärningar.

Sipilä medgav ändå att exempelvis Brexit och det brittiska utträdet ur EU skapar osäkerhet.

I sitt tal till partifullmäktige ansåg statsminsitern att det finns tecken på att Finlands ekonomi tar fart.

Han bedömer att arbetslösheten kan fortsätta sjunka i och med att det går bättre för industriföretag.

Stor arbetslöshet - men samtidigt stora mängder lediga jobb

Finansminister Orpo konstaterade att arbetslösheten är stor men att det samtidigt finns tiotusentals lediga arbetsplatser.

Orpo anser att det måste vara möjligt och lönsamt för arbetstagare att flytta från sin hemort till sådana arbeten som finns inom industrin på andra orter.

- Jag kan inte på något sätt godkänna det att det behövs arbetstagare inom bilindustrin i Nystad eller på ett varv i Åbo eller inom industrin i Äänekoski - och att vi inte kan hitta de arbetstagarna.

Orpo vill också råda bot på flitfällorna.

Artikeln uppdaterad 26.11.2016 kl 19:25 med Statsminister Juha Sipiläs direkta kommentar till Orpos uttalande om nedskärningar.