Hoppa till huvudinnehåll

Poesitest: Vilket ord saknas i dikterna?

Staty av Runeberg i park
Runeberg har diktat upp sig på piedestal. Staty av Runeberg i park Bild: YLEs arkiv, Eino Nurmi. dikter,Johan Ludvig Runeberg,nationalskalder,lyrik

Det är ett guldår för den finlandssvenska lyriken med priser och sådant. Men hur väl känner du till svenskspråkiga dikter och poeter?

Testa och triumfera!

Edith Södergran är en poet som läses av generation efter generation. Men vad är det du fann i hennes dikt:

Du sökte en blomma och fann en…

Karin Boye föddes år 1900 och är en mångsidig svensk författare, men främst poet. Hennes kanske kändaste dikt ser ut såhär - men vilken är det ord som beskriver vår längtan och som här saknas?

"Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår ... längtan bindas i det frusna bitterbleka?"

Ur vilken känd dikt kommer följande rader: “Tyst är skogen och nejden all, livet därute är fruset”...

Kärleken har alltid fått människor att dikta. Så också, ibland, i Svenskfinland. Eva-Stina Byggmästar skrev 2013 samlingen Locus Amoenus och i denna behagliga plats kan man leva ut sina drömmar.

Vilket ord fattas då hon skriver: Siden mot siden och en broderad …

Märta Tikkanen skrev ett diktverk om sin relation med Henrik Tikkanen. Vad hette den?

Claes Andersson är en av de mest betydande finlandssvenska poeterna och han har också skrivit en hel del politisk dikt. Vilket är det tal som inleder varje sats i den här dikten?

... barn sitter ensamma i trapporna . ... nycklar stramar kring halsen. ... steg ekar åt fel håll. ... barns tårar rinner inåt.

Bosse Hellsten är en poet från Karleby som skriver om bland annat öl och natur. Han debuterade 2005 med en bok vars titel stavas “Tango för …”

Så dags för lite teknik. Vilket av följande är INTE ett versmått?

Vi passar här på och pejlar in en lyrikvinnare då 2016 verkar vara ett år då finlandssvensk lyrik plockar hem priser. Vilken finländsk poet fick det svenska Tomas Tranströmer priset år 2016? Det delas ut till en lyriker som skriver i nobelpristagaren Tranströmers anda.

Ann-Helen Attianese är ytterligare en som bär upp den politiska inhemska lyriken.

2010 utkom en samling samhällskritiska dikter. Vad hette den?


Testet är del av Svenska Yles artikelserie om poesi och vem som läser den idag.