Hoppa till huvudinnehåll

Sömnskola för vuxna – här är konkreta tips för en bättre sömn

Kvinna ligger under täcket med en sovmask över ögonen.
Kvinna ligger under täcket med en sovmask över ögonen. Bild: Mostphotos sleep,sömn,dagssömn,sovmask

Många har hört om sömnskola för småbarn. Då lär sig bebisarna att natten är till för sömn, inte för vaka. Men en hurdan läsordning behöver en vuxen som sover dåligt?

Heli Järnefelt, specialpsykolog på Arbetshälsoinstitutet, har forskat om sömnlöshet och tror att de som lider av sömnlöshet kan bli bättre på att sova bara de får rätt sorts hjälp.

– Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara en av de bästa metoderna för långvarig sömnlöshet. Med hjälp av terapin kan man påverka de faktorer som upprätthåller sömnlösheten, berättar Heli Järnefelt.

Med hjälp av den psykologiska metoden granskar man den sömnlösas värld ur flera synvinklar. Det är viktigt att veta hurdana tankebanor den sömnlösa själv kopplat till sitt problem. Vilka praktiska saker gör det svårt att somna? Vilka tvångsföreställningar kopplas till sömnlösheten?

En del av de vuxna som lider av sömnlöshet har fått tillgång till sömnskola i grupp via den egna arbetshälsovården. Behovet för ledda sömnskolor är ändå betydligt större än så.

– Ungefär tio procent av befolkningen lider av sömnlöshet i stor skala, men lindrigare fall ökar hela tiden. Ensamboende verkar vara en faktor som utsätter personer för sömnlöshet, men genetiska faktorer påverkar mer än ensamboende, berättar specialpsykolog Heli Järnefelt.

Specialpsykolog Heli Järnefelt på Arbetshälsoinstitutet.
Specialpsykolog Heli Järnefelt från Arbetshälsoinstitutet. Specialpsykolog Heli Järnefelt på Arbetshälsoinstitutet. Bild: Yle / Marjo Lundvall psykolog

Först utreds bakgrunden till sömnproblemet

Oberoende av om den sömnlösa diskuterar sitt problem på hälsostationen eller på en privat mottagning måste man alltid börja med de mest grundläggande frågorna. Efter det kan man planera en sömnskola.

Allt börjar med en utvärdering av helhetsläget och den sömnlösas hälsotillstånd. Lider hen av en sjukdom eller håller en eventuell sjukdom på att bryta ut och därmed orsaka sömnlöshet? Till exempel sömnapné är en sjukdom som behöver specialvård.

Ofta har den sömnlösa redan testat på melatonin, eventuellt också insomnings- eller sömnpiller. De som använder sig av mediciner vill ofta bli av med medicinerna – åtminstone delvis.

I sömnskolan får man både information och läxor. Under första träffen får man information om hur sömnlösheten ofta börjar. Det är viktigt att se på helheten. Hur påverkar till exempel levnadsvanor?

Tanken är också att skaka om uppfattningarna kring sömnlöshet. Framför allt uppmuntras sömnskolans deltagare att upptäcka både orsak och verkan kring sin egen sömnlöshet.

En sömndagbok hjälper uttryckligen med att hitta orsaker för sömnlösheten. Genom att skriva ner sömnvanorna i några veckors tid kan en sömnlös person upptäcka saker som kan störa sömnen.

En upptäckt kan också vara att allt är så att säga bra men att det ändå är svårt att somna eller så sover man inte tillräckligt mycket.

Sömndagboken hjälper dig att upptäcka mönster

Det första steget vid sömnlöshet är att undanröja tydliga störningsmoment – koffein, alkohol, träning under fel tidpunkt på dygnet, tunga måltider och användningen av surfplattor och mobiler. Efter det följer en noggrannare kontroll av sömnvanorna och sedan gradvisa förändringar.

Vi är alla individer – alltså finns det inte ett rätt sätt för att lära sig att sova. Men sömnskolans läror har några tips och exempel som kan tillämpas på alla.

En några veckors sömndagbok hjälper med att upptäcka mönster. Har du problem att somna eller sover du i snuttar? Skriv upp dina sömnperioder så noga som möjligt. Skriv också hur trött eller pigg du vaknar och vilken tid.

Det spelar ingen roll hur du fyller i dagboken, det viktigaste är att skriva dagbok varje dag. Det är viktigt att själv utvärdera om man fått tillräckligt mycket vila eller inte.

Men hur ska man då lära sig att sova? Tipsen nedan baserar sig på de vanligaste temana som tas upp i sömnskolan. Tipsen ger dig också idéer du själv kan testa på.

Experterna pratar om ”tillräckligt bra sömn”. Skulle det räcka för dig också? Enligt Arbetshälsoinstitutets sömnlöshetsmodell kan man förbättra sömnen genom att förändra sina sovvanor och genom att testa en ny sömnrytm. Det är rekommenderat att testa modellens råd med hjälp av en hälsovårdsexpert som är förtrogen med sömnproblem.

Fem tips för att hitta den rätta sömnrytmen

 1. Sömndagbok. Skriv sömndagbok i två veckor och räkna sedan ut hur mycket du sovit i medeltal per natt. Begränsa sedan tiden i sängen så att den motsvarar ditt sömnmedeltal. Begränsa ändå inte tiden till under fem timmar.
 2. Vakna samma tid. Välj vilken tid du vill vakna. Stig upp den tiden varje morgon, också under lediga dagar.
 3. Läggdags. Bestäm när du ska lägga dig. Räkna enligt sömndagbokens medelsömn och den tid du vill vakna på morgonen. Lägg dig sedan när du känner dig sömnig – antingen den tiden du valt att du vill lägga dig eller senare. Lägg dig inte innan den tid du valt.
 4. Max en kvart. Om du inte somnar inom en kvart – stig upp och gå till ett annat rum. Försök slappna av och gå tillbaka till sängen först när du känner dig sömnig. Upprepa vid behov. Bli inte kvar och snurra runt i sängen.
 5. Utvärdera och gör förändringar. Utvärdera med hjälp av sömndagboken hur effektiv din sömn är. Lägg till eller ta bort 15–30 minuter varje vecka av din sängtid enligt hur din sömn förändrats. Sträva efter att sova minst 85 procent av den tid du ligger i sängen.

OBS! Att begränsa tiden i sängen kan till en början minska på din sömn och öka på tröttheten under dagarna. Utvärdera dina energinivåer och undvik vid behov att köra bil under de första veckorna av sömnskola. Om du jobbar inom en bransch där det är viktigt att vara alert ska du planera sömnskolan tillsammans med en hälsovårdsexpert.

En säng med skrynkliga lakan.
En säng med skrynkliga lakan. Bild: Krista Mangulsone / Unsplash sömn

Släpp förväntningarna

Samtidigt som du skriver sömndagbok är det också bra om du funderar på dina egna tankar kring sömn. Oroar du dig hela tiden för sömnbristen och dess följder? Har du orealistiska förväntningar på sömnen?

Få inte ångest om du inte sover åtta timmar i sträck. Fokusera på de goda sömnperioderna: oj, jag sov bra i fem timmar, fint.

Om sömndagboken visar att du nog har sovit ungefär sex timmar men att du dessutom snurrat runt i sängen under tiden du trodde att du sov bra, är det bra om du lyckas tvinga upp dig från sängen efter den sammanhängande sömnen.

Så småningom börjar sömndagboken förhoppningsvis visa att den sammanhängande sömnen har ökat.

Sju tips för bättre sömn

 1. Ät vid rätt tidpunkt. Ät inte väldigt tunga, feta eller söta måltider sent på kvällen. Också under dagen är det bra att äta regelbundet så att blodsockret hålls på ungefär samma nivå. Koffein, alkohol och nikotin påverkar kroppen – speciellt om du avnjuter dem under kvällen. Koffein lönar det sig att sluta med redan efter tolv på dagen.
 2. Lämpligt med motion. Effektiv motionsidrott lönar sig att tajma till dagen eller till tidig kväll. Det är inte meningen att väcka kroppen precis innan man ska lägga sig.
 3. Regelbunden dygnsrytm. Det är bra att stiga upp samtidigt på lediga dagar som under vardagar.
 4. Bra sömnförutsättningar. En skön säng, ett mörkt sovrum, ren och sval luft. Vid behov ögonskydd och öronproppar.
 5. Avslappning. Lämna inte alla bekymmer till läggdags – gå igenom saker som tynger dig i god tid innan du lägger dig. Pröva på djupandning, mindfulness och andra avslappningsmetoder.
 6. Stäng av alla apparater. Använd inte mobilen eller surfplattan i sängen. Fastän du inte skulle göra något jobbrelaterat stör det blåa ljuset din kommande sömn. Det är också bäst att se på tv någon annanstans än i sängen.
 7. Kom ihåg. Du är inte en dålig människa fastän du skulle sova dåligt. Ge dig själv tid att pröva dig fram för att hitta rätt insomningsmetod för dig. Kontakta läkare i god tid om du känner att du inte klarar av ditt sömnproblem utan hjälp.

Expert: Heli Järnefelt, specialpsykolog, psykologie doktor, psykoterapeut, Arbeteshälsoinstitutet

Hitta stöd: Finlands sömnlösa

Text: Marjo Lundvall

Ursprungstexten på Yle Akuuttis sida.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa