Hoppa till huvudinnehåll

Försenade flyg, inställda färjor - svenskar uppmanas hålla sig inne

röd bil fotad genom fönstret på en bil
Arkivbild. röd bil fotad genom fönstret på en bil Bild: Yle/Erica Vasama vinterväder

Hård blåst och kraftigt snöfall och glashala vägar vid Sveriges östkust har fått SMHI att utfärda en klass 1-varning och uppmanar Gotlands- och Ölandsbor att hålla sig inne.

"Håll i hatten!" skriver Sveriges meteorologiska institut (SMHI) på sin webbsida då ett besvärligt oväder härjar vid Sveriges östkust.

Vindhastigheten har nått upp till 31 m/s i byarna och SMHI har utfärdat vind- och snövarningar för Öland, Gottland och Uppland samt Roslagens kust.

Gå inte ut

Blöt fallande snö har gjort vägarna glashala och det varnas att träd kan falla över vägarna. Polisen i Stockholmsområdet berättar om ett 30-tal trafikolyckor.

– Det kommer sannolikt inte att vara så trevligt att vistas utomhus i det här vädret. Om man inte måste ut rekommenderar jag att man håller sig inne, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Försenade flyg

Arlanda flygplats och tunnelbanan i Stockholm har dragits med rejäla förseningar i dag på grund av väderleken.

Tre av Destination Gotlands färjeturer mellan fastlandet och Visby på Gotland har ställs in. Men flygen till Visby ska trafikera normalt.

Julgran lutar i Malmö

I Malmö hotar en julgran på gågatan Södergatan att välta och ska läggas ner på marken under natten, rapporterar Sydsvenskan.

Som mest har 10 000 hushåll varit utan el. En del strömavbrott har man lyckats åtgärda men fortfarande är 3 500 hushåll utan el sedan träd blåst ned över kraftledningar.

I morgon ska det vara lugnare vid den svenska östkusten. Gotland kan bli ett undantag.

Källor: SMI, Sveriges radio, Svt

Läs också