Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä om släktingars affärer: Normal konkurrensutsättning

Statsminister Juha Sipilä.
Statsminister Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Juha Sipilä,Finlands statsminister,Centern i Finland,politiker i Finland

Statsminister Juha Sipilä (C) upprepar sin ståndpunkt i fråga om regeringens beslut om att tillåta fortsatt verksamhet vid bolaget Terrafames gruva.

Enligt Sipilä förekom det inga oegentligheter då beslutet fattades.

Det har senare kommit fram att ett företag som ägs av släktingar till Sipilä har fått en beställning av Terrafame - vilket har väckt en del frågor.

I Yles program Statsministerns frågetimme i dag bedyrade Sipilä att regeringens agerande inte påverkades av hans släktingars affärer.

Släktingarnas företag segrade i samband med normal konkurrensutsättning och fick därmed ett kontrakt, sade Sipilä.

På en fråga om Sipilä i fortsättningen kommer att delta i beslut som har med Terrafame att göra svarade Sipilä att man varje gång måste bedöma om det finns kopplingar som kan leda till jäv.

Sipilä sade också att han själv avstod från all affärsverksamhet år 2013 eftersom han ville undvika den här sortens situationer.

Sipilä har hittills vägrat kommentera jävfrågan för Yle.

På lördag kväll meddelade FNB att Juha Sipilä hade kontaktat justitiekanslern efter att politikerkolleger i regeringen och oppositionen krävt en objektiv utredning av om Sipilä är jävig.

Sipilä har hävdat att han inte kände till Terrafames beställning till släktingarnas bolag och har beskyllt Yle för insinuerande rapportering.

Uppdaterad 30.11.2016 kl. 09.04: Artikeln uppdaterades med taggen "Juha Sipilä"

Läs också