Hoppa till huvudinnehåll

Syriska regeringsstyrkor rycker fram i Aleppo

Tiotusen civila har flytt undan syriska regeringsstyrkor som rycker allt djupare in i rebellkontrollerade östra Aleppo. Statliga medier hävdar att armén har intagit sju stadsdelar, inklusive al-Sakhur vilket innebär att regeringen är nära sitt mål att dela östra Aleppo i två delar.

Över tiotusen civila i östra Aleppo har flytt undan framryckande syriska regeringsstyrkor sedan lördagen.

Den syriska armén säger sig ha intagit minst sju stadsdelar under veckoslutet, bland dem det största distriktet Masaken Hanano (i folkmun Hanano) samt Jabal Badro och Baadeen. Under söndagen intogs även stadsdelarna Inzarat, Al-Sakan och Ain al-Tall.

Statliga medier uppgav på måndag morgon att armén även har intagit stadsdelen Sakhur, som ligger mellan framryckande regeringsstyrkor och regeringskontrollerade västra Aleppo.

Om uppgiften stämmer så är armén nära sitt mål att dela östra Aleppo i två delar, från norr till söder.

Civila flyr till västra Aleppo

Flyende civila försöker ta sig antingen till regeringskontrollerade västra Aleppo eller den kurdiska enklaven Sheik Maksoud norr om staden.

- Artilleribeskjutningen och flygattackerna upphör inte och vi och våra grannar beslöt att fly då armén närmade sig, säger Abdullah Ansari som flydde söderut tillsammans med sin fru och fem barn.

Det finns fortfarande 250 000 belägrade civila i östra Aleppo som lider akut brist på mat, mediciner och rent vatten. Omkring 100 000 av de instängda är barn och ungdomar.

"Rebellerna har förlorat minst en tredjedel"

Rebellerna har förlorat minst 30 procent av det område som de kontrollerade i östra Aleppo sedan år 2012, säger det Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

- Arméns snabba framryckning beror på strategin att attackera östra Aleppo på flera fronter och på det sättet försvaga rebellerna, säger Rami Abdel Rahman.

Armén har också fått hjälp av massiva syriska och ryska flygattacker som har pågått i nära två veckor mot rebellställningar, sjukhus och civila bostadsområden.

Stadsdelen Masaken Hanano som armén intog i lördags var det första och största distriktet i Aleppo som rebellerna intog år 2012
Stadsdelen Masaken Hanano som armén intog i lördags var det första och största distriktet i Aleppo som rebellerna intog år 2012 Stadsdelen Masaken Hanano som armén intog i lördags var det första och största distriktet i Aleppo som rebellerna intog år 2012 Bild: EPA/SANA HANDOUT Aleppo,Syrien

Häftiga strider rasar nu i Hananos granndistrikt Sakhur och Haidaria och armén har redan trängt in i bägge stadsdelar.

Sakhur ligger i ett 1,5 kilometer brett område mellan Hanano och regeringskontrollerade västra Aleppo.

Barn dödas och skadas, de är alltför rädda för att gå till skolan eller för att ens leka.
― Anthony Lake, Unicef

Rebellerna har gjort flera försök att bryta belägringen men utan att lyckas.

Det har också förekommit obekräftade rapporter om att rebellerna har skjutit civila som har försökt fly till västra Aleppo.

Den syriska armén fortsätter sin framryckning och hotar nu att dela rebellkontrollerade östra Aleppo i två delar
Den syriska armén fortsätter sin framryckning och hotar nu att dela rebellkontrollerade östra Aleppo i två delar Den syriska armén fortsätter sin framryckning och hotar nu att dela rebellkontrollerade östra Aleppo i två delar Bild: EPA/STR Aleppo,Syrien

Civila bland flygattacker och beskjutning

Armén har ryckt fram med hjälp av massiva dagliga flygattacker och urskiljningslös artilleribeskjutning mot östra Aleppo.

Över 100 000 av de instängda civila tros vara barn och ungdomar och det finns dessutom minst 4 000 rebeller kvar, av vilka en en fjärdedel tillhör jihadistgruppen som tidigare kallade sig Jabhat al-Nusra.

Efter ett bombangrepp i Aleppo.
Över en kvarts miljon belägrade civila betalar det högsta priset för strider och massiva bombningar i östra Aleppo Efter ett bombangrepp i Aleppo. Bild: Zouhir Al Shimale / Barcroft Media/ All Over Press Aleppo,Syrien,flygattack

Den sjuåriga flickan Bana Alabed som har blivit känd för att twittra från östra Aleppo skrev på söndag om hårda bombningar i ett meddelande som hon trodde skulle bli hennes sista.

Hoppa över Twitterpostning

Senare skrev Bana Alabed ändå en ny uppdatering där hon berättade att familjen har förlorat sitt hus men att hon själv är vid liv.

Belägrade civila lider akut brist på mat, mediciner och rent vatten efter att stadens två vattenreningsverk skadades i strider.

FN har trots många försök inte fått tillstånd att sända in biståndskonvojer och läget blir allt mer desperat.

De få sjukhus som längre fungerade har bombats sönder och det finns endast en handfull läkare och sjukvårdare kvar i staden.

Över 200 civila har dödats under den senaste veckan och Syrien och Ryssland verkar fast beslutna att göra slut på motståndet en gång för alla.

- Barn dödas och skadas, de är alltför rädda för att gå till skolan eller för att ens leka. De måste klara sig med lite mat och nästan inga mediciner, säger barnfonden Unicefs direktör Anthony Lake.

Syriska regeringssoldater visar segertecken i ett erövrat hus i Masaken Hanano
Syriska regeringssoldater visar segertecken i ett erövrat hus i Masaken Hanano Syriska regeringssoldater visar segertecken i ett erövrat hus i Masaken Hanano Bild: EPA/SANA HANDOUT Syrien,Aleppo

Hanano - en symboliskt viktig seger

Hanano som armén intog i lördags var den första stadsdelen som rebellerna erövrade då de trängde in i östra Aleppo under sommaren år 2012.

Det är också det största distriktet som har intagits sedan armén inledde en ny storoffensiv mot rebellerna i augusti.

För ett år sedan var läget det motsatta när rebellerna lyckades skära av vägarna till västra Aleppo som då hotades av en humanitär katastrof såsom östra Aleppo i dag.

FN och internationella biståndsorganisationer har anklagat Syrien och Ryssland för krigsförbrytelser då de medvetet har bombat hjälpkonvojer, sjukhus och brödköer i och omkring östra Aleppo.

Om eller när regeringen lyckas inta hela östra Aleppo så ligger det nära till hands att president Bashar al-Assad kan förklara sig som segrare i det över fem år långa inbördeskriget.

Aleppo var den största och rikaste staden före kriget och en viktig grundsten för Assads nya Syrien som nu begränsas till de mest tätt bebodda provinserna i de västra delarna av landet.

Läs också