Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet anklagar IS för kemvapenattack i Syrien

Turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska syriska rebeller rycker fram mot den IS-kontrollerade staden Al-Bab i nordvästra Syrien
Turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska syriska rebeller rycker fram mot den IS-kontrollerade staden Al-Bab i nordvästra Syrien Turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska syriska rebeller rycker fram mot den IS-kontrollerade staden Al-Bab i nordvästra Syrien Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,Syrien,Al-Bab

Turkiet anklagar terrorgruppen IS för att ha angripit proturkiska rebeller i Syrien med kemiska vapen.

Turkiska militärkällor hävdar att 22 rebeller lider av allvarliga symptom efter en raketattack med kemiska stridsmedel nära den jihadistkontrollerade staden Al-Bab i norra Syrien.

- 22 medlemmar av oppositionen utsattes för kemisk gas i ögonen och på kroppen efter att Daesh (IS) avfyrade en raket, konstaterar den turkiska generalstaben i ett uttalande.

Offren har förts till ett sjukhus i den turkiska gränsstaden Kilis där man nu utreder vilken sorts stridsmedel det kan ha varit frågan om.

Räddningsarbetare bar heltäckande skyddsdräkter då de tog offren över gränsen, enligt turkiska TV-rapporter.

Både rebeller och regeringen i Syrien har regelbundet anklagat varandra för att ha använt kemiska vapen. Det har oftast handlat om senaps- eller klorgas vars bruk som vapen har förbjudits internationellt.

Omvärlden oroad

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPWC) har anklagat IS för att ha använt senapsgas i augusti år 2015.

OPWC som betecknar det som extremt oroande, har också anklagat den syriska regeringen för minst tre kloringasattacker mot civila i rebellkontrollerade byar år 2014 och år 2015.

FN:s säkerhetsråd förlängde den här månaden enhälligt mandatet för FN:s och OPCW:s gemensamma operation som övervakar användning av kemiska stridsmedel i Syrien.

OPCW:s generaldirektör Ahmet Uzumcu säger att IS troligtvis själv har tillverkat senapsgas som har använts i attacker både i Syrien och Irak.

- Analyser av senapsgasen visar att den är av dålig kvalitet men ändå skadlig. De hade utnyttjat gasen i vapen, vilket är extremt oroande, säger Ahmet Uzumcu.

Turkiet rycker fram söderut

Turkiet som trängde in med markstyrkor i norra Syrien i augusti, har drivit ut IS från alla samhällen och städer som den kontrollerade vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Jihadisterna har under de senaste tre månaderna drivits bort från städerna Jarablus, Al Rai och Dabiq utan att bjuda på större motstånd.

Nu avancerar Turkiet och proturkiska syriska rebeller söderut mot staden Al-Bab som tillsammans med provinshuvudstaden Raqqa är den enda större staden som IS längre kontrollerar i norra Syrien.

Proamerikanska kurdiska milisstyrkor angriper samtidigt IS starkaste fäste Raqqa, där jihadisterna har förskansat sig bland civilbefolkningen i väntan på det slutliga anfallet.

Israel angrep IS på Golanhöjderna

Israel säger sig ha dödat fyra medlemmar av terrorgruppen IS på den syriska sidan på Golanhöjderna.

Jihadisterna öppnade eld mot israeliska soldater på söndagen och israelerna besvarade elden med maskingevär och granatkastare, uppger militärkällor.

Israeliska stridsplan bombade också en lastbil som jihadisterna försökte fly med.

Soldaterna befann sig utanför det israeliska stängslet på de omstridda Golanhöjderna då de utsattes för eldgivning, men ingen av dem sårades.

Israel skjuter ofta över gränsen

Israel har regelbundet beskjutit både jihadister, mer moderata rebeller och regeringsstyrkor på Golanhöjderna under det över fem år långa syriska inbördeskriget.

Israelerna anser att den syriska regeringen bär ansvaret för alla angrepp oavsett vem som har legat bakom attackerna..

Israel ockuperade ett över 1200 kvadratkilometer stort område på Golanhöjderna under sexdagarskriget år 1967.

Området annekterades senare men det har aldrig erkänts internationellt eller av FN.