Hoppa till huvudinnehåll

Aktias chefsekonom: Sverige brädar Finland i allt

Drottninggatan i Stockholm.
Drottninggatan i Stockholm. Bild: MAURITZ ANTIN / EPA drottninggatan

Aktia Banks chefsekonom Heidi Schauman säger att Sverige har kört förbi Finland rejält under de senaste åren. Finland har blivit på efterkälken med en minustillväxt medan Sverige sedan 2012 har haft en ekonomisk tillväxt på 2,6 procent.

I år växer Finlands ekonomi med 0,9 procent och nästa år med 1,0 procent nästa år, tror Aktia.

Det är den inhemska konsumtionen som drar. Den stöds av låg inflation, låga räntor och lite förbättrat sysselsättningsläge. Däremot inger exporten fortsättningsvis problem, säger Schauman.

- Jag är orolig för att de strukturella förändringarna blir ogjorda och att vi fastnar i en lågtillväxtfälla, säger Schauman.

Aktias chefsekonom Heidi Schauman
Heidi Schauman Aktias chefsekonom Heidi Schauman Bild: Yle heidi,Aktia Bank

Ta inte efter Sverige i allt

Hon varnar ändå för att ta efter Sverige i allt.

- De svenska hushållens skuldsättning är hög och bostadspriserna har skenat i väg. Samtidigt råder det en akut bostadsbrist. Eviga bostadslån och amorteringsfritt är problem som Sverige nu försöker tackla, säger hon.

Eviga bostadslån och amorteringsfritt är problem som Sverige nu försöker tackla

År 2017 domineras den globala ekonomin av stor politisk osäkerhet. Enligt Aktias chefekonom Heidi Schauman bjöd 2016 på stora skrällar. Hon nämner både valet av Donald Trump till USA:s nye president och det brittiska planerade utträdet ur EU, brexit.