Hoppa till huvudinnehåll

Armén har tagit över nästan hälften av rebellernas Aleppo

Syriska soldater gör segertecken i fönstret till ett rasat hus i Aleppo.
Syriens officiella nyhetsbyrå SANA har skickat ut bilder på regeringens soldater i östra Aleppo. Syriska soldater gör segertecken i fönstret till ett rasat hus i Aleppo. Bild: EPA/SANA HANDOUT Syrien,Aleppo,Battle of Aleppo,regimens soldater i aleppo

Civila rapporterar om förskräcklig förödelse i östra Aleppo i sociala medier. Regeringstruppernas ursinniga attack har fört dem rekordlångt in i rebellernas område.

Syriska regeringens styrkor har under de två senaste dagarna tagit över nästan hälften av rebellkontrollerade östra Aleppo. Attacken har varit ovanligt hård och tusentals civila i området har fått gömma sig så gott det går för regeringens eld som har angripit både land- och luftvägen.

Rebellernas försvar håller på att bryta samman och de har tvingats retirera från fler stadsdelar. Samtidigt har också kurdiska styrkor, som inofficiellt samarbetar med regeringsstyrkorna, övertagit en stadsdel.

Om eller när regeringen lyckas inta hela östra Aleppo så ligger det nära till hands för president al-Assad att utropa sig till vinnare i det över fem år långa blodiga inbördeskriget.

Trodde hon skulle dö

I den belägrade delen av Aleppo bor ungefär en kvartsmiljon människor - åtminstone innan regeringens pådrag började. Enligt hjälporganisationer har 10 000 civila flytt.

Många rapporterar om förskräcklig förödelse i sociala medier.

En av östra Aleppos mest kända twittrare är 7-åriga Bana Alabed och hennes mamma Fatemah.

Bana och Fatemah trodde att de skulle dö av regeringens bomber under veckoslutet.

Familjen klarade sig, men deras hus förstördes.

Pansarvagnar skjuter på gatorna

I stadsområdet pågår ett fullskaligt krig med bland annat pansarvagnar på gatorna och bombningar från luften. Bana Alabed och tusentals andra är på flykt från området.

De flesta flyr till regeringskontrollerade västra Aleppo eller till kurdkontrollerade områden. En del har gett sig av söderut till de återstående rebellområdena.

Regeringens trupper tog över östra Aleppos största stadsdel Masaken Hanano på lördag 26.11.2016.
Regeringens soldater tog över östra Aleppos största stadsdel Masaken Hanano under veckoslutet. Regeringens trupper tog över östra Aleppos största stadsdel Masaken Hanano på lördag 26.11.2016. Syrien,Aleppo,Syriska inbördeskriget

De civila på flykt är i dåligt skick och chockade efter de hemska upplevelserna. Östra Aleppo har varit isolerat och mycket utsatt under de senaste fyra månaderna.

Människor i grannskapet tar emot flyktingarna och ger dem bland annat filtar, rapporterar AFP.

Har bombat brödköer

Aleppo var den största och rikaste staden före kriget och en viktig grundsten för Assads nya Syrien som nu begränsas till de mest tätt bebodda provinserna i de västra delarna av landet.

För ett år sedan lyckades rebellerna skära av vägarna till västra Aleppo som då hotades av en humanitär katastrof såsom östra Aleppo i dag.

FN och internationella biståndsorganisationer har anklagat Syrien och Ryssland för krigsförbrytelser då de medvetet har bombat hjälpkonvojer, sjukhus och brödköer i och omkring östra Aleppo.